POS uygulamalarında ve iş yeri tarafında “Batch” ifadesini gün sonu ile benzer şekilde kullanmaktayız. POS üzerinden yapılan her işlem, bir batch numarası (Gün sonu numarası) üzerinde tutulmaktadır.
POS üzerinden yapılan işlemler yine POS üzerinden gün sonu alınması ile birlikte ilgili batch numarası ile HOST’a bildirilmektedir.
Yani, POS kendi üzerinde tuttuğu işlemleri HOST’a bildirerek kendi içinde yeni bir batch numarası oluşturur ve yeni oluşan işlemleri, yeni batch numarası ile başlatır.
Peki, batch sil ne demektir?
Batch sil, POS cihazında bulunan işlemlerin POS arıza sebebiyle veya farklı sebeplerle HOST’a bildirilememesi ve uygulama üzerinden bulunan batch’in silinmesi durumunu ifade etmektedir.
Batch herhangi bir nedenle silindiyse, bu durumun mutlaka iş yeri bankasına bildirerek gün sonunun manuel olarak kapattırılması istenmelidir. Aksi takdirde, HOST tarafında kapatılamamış batch nedeniyle, iş yeri hesaplarına geçmeyen tutarlar için müşteri şikayeti oluşacaktır.
Diğer önemli nokta ise, offline işlemlerinizin HOST’a bildirilmiş olmasıdır. Eğer oluşan arıza veya farklı sebeplerden dolayı offline işlemler HOST’a bildirilmediyse, bu işleme ulaşmanız çok zor olacaktır.
(Bu işlemlere ait kaydın, tekrar oluşturulması için belli süreçler tabii ki mevcuttur. Ancak, ekstra bir süreç ve efor sarf edilmesi gerekecektir.)
Offline işlemlerin bildirim şekilleri hakkında bilgi edinilebilmesi için bu yazıdan Offline işlem parametreleri nelerdir? Offline işlemlerin HOST’a bildirilme şekillerine örnek verilebilir mi? – Arif ÜNAL (unalarif.com) yararlanabilirsiniz.