İngilizcesi Internet of Things (IoT) olan Nesnelerin İnterneti ilk olarak Kevin Ashton tarafından 1991 yılında yapılan bir sunumda kullanılmış bir kavramdır. Nesnelerin İnterneti birçok elektrikli cihazın birbiri ile iletişime geçmesine denmektedir. (Örneğin;kol saati, buzdolabı, çamaşır makinesi vs.)
Nesnelerin interneti , birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar veya benzersiz tanımlayıcılar (UID’ler) ile sağlanan insanlara ve insandan ağa gerek duymadan bir ağ üzerinden veri aktarabilen sistemlerin tümünü ifade eder.
Giderek artan bir şekilde, çeşitli endüstrilerdeki kuruluşlar daha verimli çalışmak, daha iyi müşteri hizmeti sunmak, karar vermeyi geliştirmek ve işin değerini artırmak, müşterileri daha iyi anlamak Nesnelerin interneti teknolojisini kullanmaktadır.
Nesnelerin İnterneti (IoT) nasıl çalışır?
Bir Internet of Things ekosistemi, ortamlarından elde ettiği verileri toplamak, göndermek ve üzerinde işlem yapmak için yerleşik işlemcileri, sensörleri ve iletişim donanımlarını kullanan web özellikli akıllı cihazlardan oluşur.
Endüstriyel bir IOT sistemi şunlardan oluşur:
- Kendileri hakkında bilgi algılayan, iletebilen ve depolayabilen akıllı varlıklar. Yani uygulamalar, denetleyiciler, sensörler ve güvenlik bileşenleri.
- Veri iletişim altyapısı, örneğin bulut;
- Ham verilerden iş bilgisi üreten analitikler ve uygulamalar ve insanlar.
Internet Of Things (IoT) Faydaları nelerdir?
Nesnelerin internetinin sağladığı temel avantajlar aşağıda yer almaktadır:
- Genel iş süreçlerini izlemek.
- Müşteri deneyimini geliştirmek.
- Zamandan ve paradan tasarruf etmek.
- Çalışan verimliliğini artırmak.
- İş modellerini entegre etmek ve uyarlamak.
- Daha iyi iş kararları vermek.
- Daha fazla gelir elde etmek.