MİV, Merkezi İşyeri Veritabanı ifadesinin kısaltılmış halidir.
MİV Modülü, BKM üyelerinin kart kabul anlaşması tesis ettiği, Türkiye ve KKTC’de bulunan işyerlerine ait bilgilerin bir merkezde toplanarak, toplanan bu bilgiler ışığında her işyerine (birden fazla üyeyle çalışsa bile) tekil (unique) bir numara verilmesini, işyerlerinin bu numara üzerinden takibinin yapılabilmesini sağlayan bir veritabanıdır.
Bankalar üye işyeri başvurusunu tamamlayıp işyeri numarası oluşturduklarında BKM’ye MİV bildiriminde bulunurlar. MİV bildiriminin sonucu olarak BKM ilgili üye işyerine ait;
- TCKN/VKN (Şahıs firması ise TCKN, Kurumsal firma ise VKN gönderilir.)
- Adres (İl bilgisinin birebir aynısı kayıt olup olmadığı kontrol edilir.)
Yukarıdaki bilgilere göre daha önce verilmiş bir numara(BKM Unique ID) varsa bu numara bu üye işyeri için de kullanılır; yoksa BKM yeni bir BKM Unique ID üreterek bunu işyeri bankasına iletir.
MİV bildirimi yapılmazsa ne olur?
MİV bildirimi yapılmazsa üye işyeri terminallerinden işlemler yapılabilir. Bu işlemler online olarak engellenmez. Fakat başka banka kartları ile yapılan işlemlerle ilgili gelen takas dosyasının işlenmesi aşamasında üye işyerinin BKM Unique ID değerinin olup olmadığı kontrol edilir. BKM Unique ID’si olmayan üye işyerlerinin hesabına ilgili tutarlar geçmez. Bu nedenle üye işyerlerinin finansal sorun yaşamaması için BKM MİV bildirimlerinin zamanında yapılması ve sistemde gerekli güncellemlerin yapılması gerekmektedir.