Co-badge kart, bir kartın 2 ya da daha fazla ödeme şeması (Mastercard, Troy, Diners Club, Discover vb.) altında çıkarılmasıyla elde edilen karttır.
Kart bankasının 2 veya daha fazla ödeme şemasını destekleyen ürünü varsa banka müşterileri, kartlarının iki veya daha fazla ödeme markalı bir ödeme kartı içermesi için bankasına talepte bulunmalıdır.
Bir kartla yapılan işlemde, kartın yapabileceği işlem setleri işlem esnasında geçerli olan ödeme şemasına bağlıdır.
Debit ve kredi kartları için ödeme şeması ortaklıkları farklılaşmaktadır.
- Debit kartlar için – Örneğin, Troy, Visa Electron, Maestro, Discover;
- Kredi kartları için- Örneğin, Visa, MasterCard, American Express, Troy
Türkiye’de Co-badge kart var mı?
Genellikle co-badge kartlar, bir ödeme şemasının yurt dışında kullanılamaması ya da yurt dışı kart şemasına ait bir kartın yurt içi POS ve ATMlerinde kullanılamaması durumunda devreye girmektedir.
Türkiye’de ilk kez Alternatif Bank, mevcut Diners Club Card’larının üzerine TROY logosu koyarak Co-Badge kart çıkarttı. Bu kart sayesinde Alternatif Bank’ın Diners Club Card’ları Diners Acquirer olan bankaların POS’larında Diners Networkü üzerinden, TROY markalı kartları acquire eden diğer tüm banka POS’larında ise BKM üzerinden TROY Networkü ile çalışmaya başladı. Diners – Troy Co-Badge kart ile Alternatif Bank’ın tüm kartlarının tüm Türkiye’de kullanılabilir olması sağlandı.
Yukarıdaki duruma benzer şekilde, Troy şeması altındaki kartların yurt dışında işlem yapabilmesi için Discover ile anlaşma yapılarak Troy markalı kartların yurt dışında Discover markalı kartları destekleyen POS ve ATMlerde sorunsuz olarak işlem yapabilmeleri sağlanmıştır.
Co-badge kartların başka kullanım alanları var mı?
Evet var. Combo kartlar da Co-badge kartlara örnek olarak gösterilebilir. Combo kartlar hem kredi kartı hem debit kart özelliğinde olan kartlardır. Yani combo kartlar hem Debit ödeme şeması hem kredi kartı ödeme şeması altında basılmaktadır. Örneğin; Mastercard için düşündüğümüzde; Debit özelliği Maestro şeması altında, kredi kartı özelliği Mastercard şeması altında oluşturulmaktadır.
Peki Co-badge kartlarda hangi logo nereye basılıyor?
Genellikle yurt içinde kullanılan ödeme şeması kartın sağ altına basılırken anlaşmalı olan diğer ödeme şeması kartın arka yüzüne basılmaktadır. Her iki ödeme şemasının kartın ön yüzünde basıldığı durumlar da bulunmaktadır. Bu konuda henüz net bir standart yoktur.
POS veya ATM birden fazla ödeme markasını kabul edebilir mi?
Evet kabul edebilir.
- POS yalnızca bir ödeme şemasını kabul ettiğinde, kart sahipleri ödeme yapmak istedikleri ödeme şemasını seçemez; yani hem kartta hem de terminalde mevcut olan şemayı kullanabilir.
- POS, kartla ilişkili birden fazla ödeme şemasını kabul ettiğinde, kullanıcıya hangi ödeme şeması ile işlem yapmak istediği sorulur. POS üzerinden yapılan işlemlerde, terminal mevcut ödeme şemalarını gösterir ve banka müşterileri bu ödeme için kullanmak istediklerini seçebilir.
- 2 veya daha fazla fonksiyonu olan kartla (combo kart) POS ya da ATM’den işlem yapıldığında, müşteriye Debit kart ya da Kredi kartı ile hangisinden işlem yapmak istediği sorulur. Müşteri, debit kart ile işlem yapmak isterse Visa Electron veya Maestro, kredi kartı ile işlem yapmak isterse Visa veya MasterCard ödeme şeması üzerinden işleme devam edilir.
Tek işlevi olan kartlar söz konusu olduğunda (debit, ön ödemeli veya kredi kartı), belirli bir ödeme markasının seçimi kartın işlevini değiştirmez.