Home Ödeme Sistemleri Kredi Kartı Fallback işlem nedir?

Fallback işlem nedir?

2 min read
0
1
46,471

Chipli kartın chipinden kaynaklı bir sorundan ya da kartın POS’a hatalı takılmasından dolayı  chip bilgisinin okunaması nedeniyle işlemin POSun sağ tarafındaki manyetik okuyucudan kartın manyetik kısmının geçirilmesi ile yapılan işlemdir. 

Chipsiz kartlarla fallback işlem yapılabilir mi?

Chipsiz kartlarla fallback işlem yapılamaz. Kartın fallback işlem yapabilmesi için chipli olması ve üye işyerinin fallback yetkisinin açık olması gerekmektedir.

Bankalar fallback işlemlere nasıl yaklaşmaktadır?

Fallback işlemler kartın chipinin okunamaması gibi durumlar için elzem olsa da genellikle chipli kartlarda işlemlerin manyetik olarak okutulup sahtekarlık yapılma riski olduğu için bankalarca güvenilir olarak nitelendirilen üye işyerleri için fallback yetkisini açmaktadırlar. Riskli görülen üye işyerleri için genellikle fallback yetkisi kapalı tutulmakta ve riskli işyerlerinden fallback işlem yapılamamaktadır.

Kartın fallback işlemlere kapatılması gibi bir durum olabilir mi?

  • Issuer taraftan bakacak olursak; bankalar genellikle Kart bazında fallback yetkisini yönetmemektedir. İşlemleri ya tamamen fallback işlemlere kapatmakta ya da açık bırakmaktadır.
  • Acquirer taraftan bakacak olursak; Fallback yetkisi açma/kapama üye işyeri(POS) bazında yönetilmektedir.

Bu durumda fallback yetkisi ayrı bir yetki olarak yönetilmektedir. Doğru mudur?

Evet doğrudur. Fallback yetkisi POS bazlı ve üye işyeri bazlı yönetilmektedir. 1 üye işyerinin fallback yetkisi varken üye işyerine bağlı bazı POSlarında fallback yetkileri olabilir, bazılarının fallback yetkisi kapalı olabilir.

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Kredi Kartı

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…