İş yerlerine kullanılması için verilen POS cihazlarının herhangi bir sebeple değiştirilmesi veya geri alınması durumlarında, cihazların ilgili kuruma (Banka veya kuruluş) sağlam olarak teslim edilmesi gerekmektedir.
Eğer POS cihazı arızalı olarak teslim edilmişse, arızanın tespiti için cihaz vendor firmasına (POS’u satan firma)gönderilmelidir. Vendor firması, arızanın nedenini tespit ettikten sonra ilgili cihaz için bir rapor oluşturur. Oluşturulan bu rapor kurum (Banka veya kuruluş) ile paylaşılır.
İlgili raporda yer alan veriler;
- Cihazın vendor firmasına teslim edildiği tarih,
- Arızanın sebebi ve açıklaması,
- Kullanıcı hatasının olup olmadığı,
- Değişimi yapılan parça detayları,
- Değiştirilen parçaların maliyeti,
- Cihazın garanti süresinin olup olmadığı gibi, birçok bilgiye raporda yer verilmektedir.
Vendor firması, cihaz onarımının yapılamayacağına ya da yapılması durumunda yüksek maliyetin oluşacağına karar verirse, bu cihaz HURDA POS olarak tanımlanır.
Hurda POS olarak tanımlanan cihazlar için en çok karşılaşılan örnekler;
- Sıvı dökülmesi,
- Cihazın ağır darbe alması,
- Ana kartın yanması,
- Cihazın tamamının yanması gibi.
Yukarıda belirtilen hususların kullanıcı kaynaklı olduğu tespit edilmesi durumunda, cihaz maliyetinin iş yerine yansıtılması gerekmektedir.
Kullanıcı hatasının olduğu tespit edilmesine rağmen iş yerinden konuyla ilgili itirazlar geliyorsa, sürecin detaylı olarak gözden geçirilmesi gerekebilir.
Amacın, banka veya kuruma ait POS cihazlarının takip edilmesi ve buna bağlı olarak zararın önlenmesi olduğunu unutmamak gerekir. Bu süreçte, iş yeri memnuniyetsizliğini minimize etmek ve ekstra bir mağduriyet yaratmamak önemlidir.