Home Ödeme Sistemleri Kredi Kartı İlk Taksitli Kredi kartı ve Girişimcilik için önemli noktalar

İlk Taksitli Kredi kartı ve Girişimcilik için önemli noktalar

10 min read
0
1
1,512

Son dönemlerde ödeme sistemleri alanında çok önemli gelişmeler ve yeni oluşumlar dikkat çekmektedir. Bu gelişmelerin de etkisi ile birlikte önümüzdeki yıllarda ödeme sistemlerindeki dönüşüm ve gelişmelerin daha çok hızlanacağı ve bu durumun da en çok son kullanıcıyı memnun edeceği yadsınamaz bir gerçek.

Bu gelişmelerin sonucu olarak Türkiye’den de ödeme sistemleri alanında yeni Unicorn ya da Unicornları göreceğimizi düşünüyorum.

Peki bundan önceki dönemlerde Türkiye’de Ödeme sistemleri alanında müşteri alışkanlıklarını değiştirecek gelişmeler oldu mu?

Evet oldu. Bu gelişmeyi kart kullanıcıları çok sevdi.

Peki bu gelişme neyi içeriyordu?

Bu gelişme, alışverişlerin kredi kartı ile taksitli olarak ödenmesini içeren, kart kullanıcıları açısından devrim niteliğindeki bir gelişmedir.

Taksitli kredi kartını bankalar verir düşüncesi herkeste var mıdır?

Neredeyse herkeste bu düşünce hakimdir. Fakat ilk taksitli kredi kartının bir bankadan çıkmaması aslında yeni girişim ve oluşumların banka bağımsız olma ihtimalini arttırmaktadır.

Gelin Avrupa ve Türkiye’de ilk taksitli kredi kartının nasıl oluştuğuna hep birlikte bakalım.

Bahsettiğimiz kart, birçoğumuzun “aavvantajın varsaa, avantajııınnn vaaarr” sloganı ile hatırladığımız Advantage kart.

Advantage Card’ın ilk tohumları, ağırlıklı olarak Ankara’da ve kamu sektöründe düzenli geliri olan kesime senet imzalatarak, taksit yaparak atılmasıyla başlamış, Çarşı Kart’la ise amaca yaklaşılmıştı. Boyner Holding, 1998’de kurduğu Benkar Tüketici Finansmanı ve Kart Hizmetleri ile taksitli kredi olan Advantage Card’ı piyasaya sürdü.

Mağaza kartına taksit yapan Çarşı Kart ile iş dünyasında devrim niteliğinde bir projeye imza atan firma, Çarşı müşterilerinin alışverişlerini peşin fiyatına taksitli bir şekilde yapmalarına olanak tanıdı. 1998 yılında Çarşı Kart’ın adı Advantage Card olarak değiştirildi ve böylelikle Advantage Card, Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk taksitli kredi kartı oldu.

Boyner Grup, Advantage Card’ı gençleştirdi ve 18-25 yaş arası T.C. Vatandaşı olan üniversite öğrencilerine yönelik Advantage Campus Card’ı hizmete soktu. Öğrencilere yönelik ilk taksit kart olma özelliği taşıyan Advantage Campus Card’ın özellikleri içinde kefilsiz ve okul kimlik kartları ile sahip olabilme özellikleri de bulunuyordu.

Kredi kartı pazarının yüzde 9’una hakim, sisteme üye marka veya şirket sayısı ise 400’ü geçmeyi başaran Advantage Card’ı çıkaran Benkar; Çağrı Merkezi, Kredi Risk Yönetim Ünitesi, pazarlama birimleri ve 500 çalışanı ile banka sektörü dışındaki en büyük kart organizasyonu olarak biliniyordu. Türkiye’de taksitli kredi kartı pazarının öncüsü durumundaydı.

İki yıldan kısa sürede 1 milyona yakın üyeye ulaşan Advantage kart, 2002 yılında Hong Kong and Shanghai Banking Corporation’a (HSBC) satıldı.

2002 yılında HSBC’ye satıldığında 288 üye kuruluşa ve 1 buçuk milyonu aşkın kullanıcıya sahip olan Advantage card, Türkiye’nin banka sektörü dışında bulunan en büyük kart organizasyonuydu. Banka harici olarak başlayan bu başarı, bankacılık sektörünün en önemli ürünü haline geldi. Ayrıca, Advantage Card bu satış sonrasında Türkiye ölçeklerinin de dışına çıkmış oldu.

Advantage Card, 1 milyar dolarlık yıllık cirosuyla Türkiye’deki en iyi kredi kartı portföyüne sahip üç kuruluşun arasında yer aldı. Türkiye’deki bankalara bu konuda bir örnek olan Advantage Card, tüm bankaların bu sistemi kullanmasına ön ayak oldu. O dönem kendi alanında lider olan Advantage Card, bankaların bir dönem vergi iadesine benzer bir para ödül iadesi sistemini hayata geçirmelerini sağladı.

Alım gücünün artmasını sağlayan ve böylelikle hem piyasayı canlandıran hem de Türk insanına hayat standartlarını yükseltme imkânı tanıyan Advantage Card, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk taksitli kredi kartı olarak tarihe geçti.

Peki bu gelişmelere bakarak neler çıkarabiliriz?

Bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda çıkarılacak dersler;

  1. Ülkemizden de yeni fikir ve uygulamalar çıkabilir. Yeter ki kendimize güvenelim ve başarmak için çabalayalım.
  2. Ödeme sistemlerindeki yenilikleri sadece bankalardan beklemeyelim; yeni fintechlerin de ödeme sistemlerine ciddi ivme kazandırabileceğine inanalım.
  3. Girişimci olmanın ve girişimin başarılı olmasının ön koşulunun müşterinin ihtiyaçlarının net olarak belirlenmesi ve bu ihtiyaca uygun çözüm üretilmesi olduğunu bilerek adımlarımızı atalım.
  4. Yukarıda ifade edilen Advantage kart örneğinin dijitalleşmenin daha yeni başladığı dönemde ortaya çıkan bir oluşum olduğunu ve dijitalleşmenin hayatımızın her anında olduğunu göz önünde bulundurarak yeni ürün ve hizmetlerle müşterileri şaşırtacak dijital ürünleri sunmanın önemini aklımızda bulunduralım.
  5. Son olarak, yeni teknoloji ve trendleri sürekli araştırarak müşteri ihtiyaçlarından haberdar olalım. Belli mi olur bu sayede yeni bir girişimin öncüsü de siz olabilirsiniz.
Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Kredi Kartı

Check Also

Ödeme İste nedir?

Ödeme İste Sistemi, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi – FAST Sistemi’nde müşterilerin ku…