Ödeme sistemlerinde kur bilgileri 2 yerde kullanılır:
- Yabancı para ile işlemleri destekleyen POS cihazlarında
- Yabancı para biriminden yapılan kredi kartı işlemlerinde (genellikle yurtdışında yapılan kart işlemlerinde)
Peki marj nedir?
Kelime anlamıyla Marj, vadeli mal ve döviz piyasalarında gelecek işlemler sözleşmesi gibi bugün yapılan, fakat teslimin gelecekte olacağı sözleşmelerde sözleşmeyi güvence altına almak için yapılan ön ödemedir.
Ödeme sistemlerinde marj nasıl kullanılır?
Özellikle bankanın kredi kartı/debit kartı ile yurt dışı ATM/POSlarından yapılan işlemlerinde işlemin gerçekleştiği ülkenin para birimi ile yapıldığında ve gerçek işlem tutarı da (dolar cinsinden iletilir) 1 gün sonra takas dosyasında iletildiğinde olası kur dalgalanmalarında Orijinal Para Birimi ->>Dolar cinsinden Para Birimi dönüşümü işlem anında ve takas dosyasında gelme zamanı farklı olabileceği için bankalar yurt dışı işlemlerde kur dönüşümüne belli bir fark eklerler. (genellikle %1) Eklenen bu fark marj olarak isimlendirilir.
Peki yurtsışında yapılan ATM ve POS işlemlerinin hepsinde mi marj uygulanır?
Bankalar genellikle ATM işlemlerinde marj uygulamakta, POS işlemlerinde marj uygulamamaktadır.
Her banka marj uygulamakta mıdır?
Bazı bankalar riski kabul ederek müşterilerin marjlı kur paritesi yerine orijinal kur paritesi üzerinden işlem yapmaktadır.
Marjlı kurdan işlem yapıldığında müşteri memnuniyetsizliği oluşmaz mı?
Oluşma ihtimali yüksektir. Bankalar marj kaynaklı farkı müşteriye ayrı bir kalem olarak yansıtırsa müşteriler de kendilerinden çekilen fazla tutarı daha rahat yorumlayabilecek; olası memnuniyetsizlik azaltılabilecektir.