Dijitalleşme hayatımızın her alanında olduğu gibi, ödeme sistemlerinde de büyük değişimi beraberinde getirdi. Dijitalleşmenin en büyük etkisi finansal dünyanın sanal hâle gelmesi dersek pek de yanlış bir ifade kullanmış olmayız.
Ödeme sistemlerinde dijitalleşme dediğimizde bugün çeşitli siber ödeme seçeneklerinden mobil ödeme sistemlerine kadar, nesnelerin internetinden (IoT) çoklu kanal yönetimine kadar çok geniş bir yelpazeye yayılan çözümlerden bahsedebiliriz.
Bundan 10 yıl öncesine kadar ödeme sistemleri dendiğinde akla gelen ilk şey fiziksel olarak kredi kartının POS ve ATMlerde kullanılması iken bugün kredi kartı sistemin sadece bir parçası olarak karşımızda duruyor, hatta fiziksel olarak değil sanal olarak.
Artık fiziksel olarak karta ihtiyaç duymadan birçok ödeme işlemini maksimum güvenlik seviyesinde gerçekleştirebiliyoruz. Bazıları henüz istenen düzeyde olmasa da NFC ve HCE’den mobil uygulamalara ve Bitcoin’e kadar birçok farklı teknoloji hayatımızda aktif olarak kullanılıyor. Dijitalleşmenin hayatımızda oluşturduğu baş döndürücü değişimi düşündüğümüzde önümüzdeki yıllarda kullanımı yeterli düzeyde olmayan teknolojilerin hayatımıza daha çok girmesi ve şu an hayatımızda olmayan bir çok teknolojiye önümüzdeki yıllarda merhaba diyecek olmamız sanırım hepimizin kabul ettiği bir gerçek.
Nesnelerin İnterneti(IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Gartner Inc’e göre 2020 yılına kadar internete bağlı 26 milyar cihaz olacağı tahmin edilmektedir. IoT ile akıllı cihazlar prensip olarak bağımsız hareket edebiliyor fakat tam bağımsız olarak hareket edebilmeleri için ödeme sistemleri ile entegre olması zorunluluk olarak görünüyor. Örneğin; tam otomatik bir otopark sisteminde otopark ücretinin de otomatik ödeniyor olması sürecin eksiksiz çalışmasını sağlayacaktır. Bu nedenle ödeme sistemleri entegrasyonu için IoP (Internet of Payments) kavramı bile konuşulmaya başlandı. Yakın zamanda bu ifadeleri daha çok duyacağımız aşikar.
2000 yılı ve sonrası doğanların oluşturduğu Z kuşağı her geçen gün büyümeye ve günlük hayatta daha aktif olmaya başlıyor. Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih eden bu kuşak diğer nesillerden farklı olarak teknoloji ile iç içe büyüdükleri için teknolojiden beklentileri ve teknolojiye bakış açıları çok farklıdır. Firmalar dijitalleşirken Z kuşağının beklenti ve bakış açılarını iyi analiz etmeli ve bu kuşağın isteklerini önemsemelidir.
Her geçen gün blockchain altyapısı ile entegre edilen yeni yapıları duymaya devam ediyoruz. Ödeme sistemlerinin temelini oluşturan MasterCard ve Visa da konunun önemini bilerek ödeme sistemleri yapısını blockchain altyapısı ile entegre edecek çözümlere başladıklarını duyurdular.
Avuç içi, retina, parmak izi ve sesin dijital olarak doğrulanarak ödemelerin gerçekleştirildiği çalışmalar her geçen gün artıyor. Yakın zamanda bu tür ödemelerin hayatımıza daha çok gireceğini söyleyebiliriz.
Artık cep telefonlarımız sadece bir telefon değil. Yerine göre bir kredi kartı yerine göre bir POS cihazı olabiliyor. Dijitalleşme ile birlikte yakın zamanda mağazalarda görmeye alışkın olduğumuz fiziki POS cihazlarının yavaş yavaş kasalardan kalkmaya başlayacağını ve bunların yerine cep telefonları üzerinden ödemelerin alınacağını kestirmek güç değil.
Dijital dönüşüm gümbür gümbür geliyor ve ayak sesleri her geçen gün daha çok duyuluyor. Firmalar, dijital dönüşümün bir trend olmadığını, iş dünyasının geleceğini şekillendirecek bir kavram olduğunu fark etmeli ve gelecek planlarını buna göre yapmalıdır.
Dijital dönüşümle geleceğini şekillendirmek isteyen firmalar konuyla ilgili bir ajanda oluşturmalı, kurumsal yaklaşımı doğru belirleyerek gelecekte dijital dünyadaki yerini almalıdır. Aksi takdirde bunu başaramayan firmalar dijitalleşen dünyada yok olup gitmeye mahkumdur.
Peki ödeme sistemlerinde dijitalleşme dediğimizde neleri anlamalıyız?
- Nesnelerin İnterneti (IoT)
- Blockchain ve Kripto Paralar
- Omni-Channel Ödeme sistemleri
- Z Kuşağı ve Ödeme Alışkanlıkları
- Dijital Cüzdan
- Mobil Ödemeler
- Kredi Kartı (HCE, NFC vs.)
- POS (Cep telefonunun Pos cihazı olarak kullanılması)
- Ödeme Yöntemleri
- Ses
- Avuç içi
- Parmak İzi
- Retina
- Para 4.0