Temassız işlem; kredi kartı ve POS cihazı arasında doğrudan temas kurulmadan (kartın chip ya da manyetik bilgilerini okutmadan) yapılan hızlı ve güvenli ödeme işlemidir.
Her kart ile temassız işlem yapılabilir mi?
Bir işlemin temassız olarak olarak gerçekleştirilebilmesi için öncelikle kart ve POSun temassız işlemleri desteklemesi gerekmektedir. Temassız logosu yer alan her noktada, temassız özellikli kartlarla işlem yapılabilir.
Debit kart (ATM kartı) ile Temassız işlem yapılabilir mi?
Temassız işlemlerin ön koşulu kartın chipli olmasıdır. Debit kartlar genelde chipsiz basıldığı için temassız işlem yapamazlar. Fakat chipli debit kartlar ile temassız işlem yapılabilir.
Kartın temassız işlemleri destekleyip desteklemediğini nasıl anlarım?
Bir kartın temassız işlemi destekleyip desteklemediği, üzerinde yer alan 4 adet dalga işaretinden anlaşılabilir. Eğer dalga işareti varsa kartın temassız işlemleri desteklediği söylenebilir.
Peki Temassız İşlemler ne zaman hesaba geçer?
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
Eğer işlem onus ise (kart bankası ile POS bankası aynı) ertesi gün hesaba geçer; işlem not onus (kart bankası ile POS bankası farklı ise) araya bankalar arası takas süreci girdiği için bu süre 1-2 gün daha uzamakta ve toplamda 2-3 gün sürmektedir.
Temaslı işlemle temassız işlemin hesaba geçme sürelerinde bir farklılık var mıdır?
Her 2 işlemde bir farklılık yoktur. Aynı sürelerde hesaba geçmektedir.