Şubeye gitmeden nakit ihtiyacımızı karşıladığımız; Kart borcu ödeme, Havale, EFT gibi işlemleri yerine getirebildiğimiz ve QR Kodla Para Çekme, Yatırma diğer uygulamalarla entegrasyon sağlayarak kartımız olmadan da finansal işlem yapabilmemize imkan sağlayan ATM’ler, aradan geçen onca yılın ardından popülerliğini yitirmeye başladı.
Yapılan bir araştırmaya göre tüm dünyada ATM cihazlarının adedi ilk kez azalışa geçti.
Londra merkezli RBR tarafından yapılan araştırmaya göre bankaların şubelerini kapatması ve kaynaklarını dijital ödemelere yönlendirmesi nedeniyle ATM’lerin sayısı geçtiğimiz yıl ilk kez düşmeye başladı.
Araştırmada azalışın, dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alan Çin, ABD, Japonya ve Brezilya’da %1 oranında görüldüğü belirtilirken, Hindistan içinse “büyüme önemli ölçüde yavaşladı” notu paylaşıldı.
Dünya genelindeki ATM adedi ilk kez geçtiğimiz yıl düşüşe geçmişti ancak makinelerden uzaklaşma ve diğer kanallara yönelme konusu daha öncelere dayanıyor. Amerika’nın ve dünyanın önde gelen bankalarından Bank of America 2012’de, JPMorgan ise 2015’te ATM sayılarında ciddi oranda azaltma kararı aldı. RBR, ATM’lerin artış hızının gelişmekte olan pazarlarda düşeceğini ve gelecek altı yıl içinde bu alanda küresel çapta % 0.6’lık bir azalış yaşanacağını belirtiyor.
Peki ATM sayılarının azalmasının sebepleei nelerdir?
- En önemli sebebi dijitalleşme. Çünkü insanlar birçok işlemi paraya fiziksel olarak temas etmeden dijital ortamdan yapabilmektedir.
- İkincisi, kredi kartı ve benzeri diğer kartların kullanımının artması ile insanların nakite olan ihtiyacının azalması. İnsanlar artık işlemlerini kredi kartı ya da atm kartları ile gerçekleştirerek fiziki para kullanmamakta, gelir giderlerini kartlar ile daha iyi yönetebilmektedir.
- Bankaların Ortak ATM platformuna dahil olarak ATMlerini ortak ATM platformuna devretmesi. Ortak ATM platformu sayesinde ATM sayısı toplamda azalmakta; iş yükü ve operasyon maliyetlerinde düşüş sağlamaktadır.
- Piyasada POS cihazlarının artması ile birlikte kredi geçen yerlerin artması dolayısıyla kredi kartı kullanımının yaygınlaşması
- Müşterilerin nakit ihtiyacını diğer kanallardan sağlayabiliyor olması. Örneğin; POS üzerinden nakit çekim işleminin yapılabilmesi.
- Bankaların şube sayılarını azaltması. Ve teknoloji yatırımlarını arttırması. Dolayısıyla ATM sayılarını da azaltması. Örneğin; Amerika’nın en büyük bankası JPMorgan geçtiğimiz yıl şubelerini %2 oranında azalttı ve teknoloji için 10.8 milyar dolar bütçe ayırdı. Banka bu dönemde, aktif dijital müşterilerinde %5, aktif mobil müşterilerinde ise %11 artış yakaladı.
Kısaca, Dijitalleşmenin baş döndürücü şekilde ilerlediği günümüzde ATM sayılarının azalması beklenen bir durumdu. Dijitalleşmeden ATM cihazları da nasibini alacak görünüyor. Bakalım ilerleyen yıllarda ATM cihazları ile ilgili ne tür değişimlere şahit olacağız.