Home Ödeme Sistemleri Debit Kart 2019 ilk 6 aylık Ödeme Sistemleri verilerini nasıl yorumlamalıyız?

2019 ilk 6 aylık Ödeme Sistemleri verilerini nasıl yorumlamalıyız?

9 min read
1
0
2,678

Ödeme sistemleri ile ilgili istatistikler, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından belirli periyotlarla (6 aylık,yıllık vs.) raporlanmaktadır.

Hazırlanan raporda;

  • Toplam kart sayısı
  • Toplam kart cirosu
  • Kart dünyasının ilgili periyotta büyüme trendi
  • Kart ile yapılan ödemelerde oransal olarak en fazla artan sektörler
  • İnternetten yapılan alışverişlerin artış trendi
  • Yabancı kart kullanım trendi bazında vb. sonuçlar yer almaktadır.
  • nasıl yorumlamalıyız?

Toplam Kart Sayısı

Toplam kart sayısı 224.000.000 adete ulaşmış durumdadır. Kart alabilecek (18 yaş üstü) nüfusun yaklaşık 58.000.000 olduğu düşünüldüğünde kişi başı 4 adet kart düştüğünü söyleyebiliriz. Bu da kartların hayatımızda ne kadar önemli yeri olduğunu göstermektedir. 224.000.000 adet kartın müşteriler tarafından aktif kullanılan kartlar olarak değil; statü olarak aktif durumdaki kartlar olduğunu düşünüyorum.

Toplam Kart Cirosu

Toplam kart cirosu 455.000.000.000 TLye ulaşmış durumda. Kart başına 6 aylık ortalama harcama 2031 TL, aylık ortalama harcama ise 338.5 TL’dir. Bu da kart sahiplerinin tüm kartlarını aktif olarak kullanmadıklarının bir göstergesi olarak görünüyor. Rapor hem bireysel hem kurumsal kart cirolarını içerdiği için bireysel kullanıcılar için ortalama cironun biraz daha düşük olacağını düşünüyorum.

Kart Dünyasının ilgili Periyotta Büyüme Trendi

Yukarıdaki kart sayı ve ciro bilgileri bir önceki döneme göre artış bilgisi olmadan çok anlamlı olmayacaktı. Üstteki 2 maddeyi anlamlı kılan kart dünyasının büyüme trendindeki artış değeridir. Bir önceki döneme göre kart dünyasının büyüme trendinin %20 artması ciddi bir artıştır. Bunun 2 sebebi olabilir.

  • Gelişen ödeme sistemleri dünyası ile birlikte kart ile yapılan ödemelerin hayatın her anında yer alması (Ulaşım, online alışveriş, restoran vs.)
  • Artan enflasyonla birlikte vatandaşların ellerindeki nakit paranın azalması ve harcamaların kredi kartı kullanılü1arak ötelenmesi

Buradaki %20 artışın tam olarak nedenini belirleyebilmek için geçmiş birkaç yıllık kart dünyası artış trendine bakmak gerekir.

Kart ile yapılan ödemelerde oransal olarak en fazla artan sektörler

Kart ile yapılan ödemelerin hangi sektörlerde yapıldığı bilgisi işlem anında üye işyeri tarafından gönderilen MCC (İşyeri Kategori Kodu) koduna göre belirlenmektedir.

En fazla artış gösteren sektörler; Havayolu %48, Konaklama %41 ve Yemek %35 olarak sıralanmıştır. Bu da artık kara ulaşımı yerine hava ulaşımını tercih ettiğimizi, konaklama ve yeme içme işlemlerinde daha fazla kart kullanmaya başladığımızı gösteriyor. Artan enflasyonla birlikte Titemel harcamalarda kredi kartı kullanma oranının arttığını düşündüğümüzde market harcamalarının da listede yer almasını bekliyordum. Açıkçası market, gıda gibi sektörlerdeki artışın havayolu, yemek ve konaklamaya göre daha az olmasını baz alarak enflasyon etkisinin kart harcamaları üzerinde düşünülenden daha az olduğu yorumunu yapabiliriz.

İnternetten yapılan Alışverişlerin Artış Trendi

Artık tüm işlemlerimizi mobil cihazlar ve bilgisayarlar üzerinden web sitesi ya da mobil uygulamalar aracılığıyla dakikalar içinde yapabiliyoruz. Bu da alışverişlerimizi internet üzerinden yapmamızı tetikliyor. Geçen döneme göre internet alışverişlerinde %41 artış gözlenmesi internette ilerleyen dönemlerde yeni aktörlerin çıkma ihtimalini ve sektördeki pazar paylarında ciddi değişimlerin olabilirliğini göstermektedir. Pazarın büyümesi biz kart kullanıcıları için daha ucuz ve kaliteli ürünleri daha kolay alma imkanı demektir. İlerleyen dönemlerde internetten yapılan alışveriş iilem ve cirolarında daha büyük artışları beklemek sanırım hayalcilik olmayacaktır.

Yabancı kart Kullanım Trendi

Ödeme sistemleri dünyasında yabancı kart tespiti aşağıdaki şekilde yapılır. Her banka POS cihazları üzerinde POS bankasının kartlarının BIN numaralarını(kartın ilk 6 hanesi) ve yurt içi bankaların kartlarının BIN numaralarını saklamaktadır. POS üzerinde işlem yapılan kartın BIN numarası POS üzerinde tanımlı BIN numarası içinde değilse bu kart yurt dışı kart olarak değerlendirilir.

Gelelim yurt dışı kart işlem hacminin artışına. %100 gibi geçen dönemin 2 katı hacme ulaşılmış olması ülkemizin turizmde iyiye gittiğinin işaretidir. Artık turistler ülkemizi daha çok ziyaret edip daha çok harcama yapmakta, ekonominin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. İşlem yapan yabancı müşterilerin ülke bilgisi de elde edilebilirse, ülke bazında yapılan harcamalar raporlanarak bu ülkeler için promosyon ve kampanyalar yapılabilir.

Ne diyelim; her zaman söylediğimiz gibi “KART, kullanmayı bilen için en etkili ödeme aracıdır.”

Gelir ve giderlerinize dikkat ederek kartı kullanın, ekonomiye can katın!

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Debit Kart

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…