Alternatif ödeme sistemleri arka planda sanal posları kullanarak işyerlerine avantajlamak amacıyla aracı firmaların vermiş oldukları bir hizmettir. Bu firmalara 6493 nolu kanunda bu firmalara Ödeme Kuruluşu denmektedir.
Şuanda ülkemizde Turkpos, Iyzico, Ipara, Paytr gibi birçok alternatif ödeme sistemleri vardır. Birçok e-ticaret yazılım firması ve açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı bu sistemler ile entegre çalışmaktadır.
Bankalardan alınan Sanal Pos ve Alternatif Ödeme Sistemleri Arasındaki Farklar nelerdir?
Birçok fark bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını yazalım:
Örneğin Sanal pos için Garanti bankası ile anlaştınız ve firmanızın anlaşmasına göre tek çekimde %1.5, 7 taksitli alışverişlerde %4 olacak şekilde bir oran aldınız. E-Ticaret sitenizden sadece Garanti kredi kartlarına taksitli alışveriş yaptırabilirsiniz. Fakat müşterileriniz tek çekimde tüm kredi kartları ile ödeme yapabilirler. Kısaca Sanal Pos da taksit kullanımı için her bir banka için ayrı ayrı anlaşma yapmanız gerekmektedir. Tabi her bankaya yıllık sanal pos kullanım ücretini ayrı ayrı ödemelisiniz.
Bu noktada alternatif ödeme sistemleri devreye girmektedir. Hem bankalar kadar başvuru esnasında katı kuralları yoktur hem de ödeme yöntemine göre 8-9 bankaya kadar sanal pos kullanabilirsiniz. Entegrasyonu bir kere yapar sonrasında tüm bankaların sanal poslarını tek çekim ve taksitli olacak şekilde kullanabilirsiniz. Alternatif ödeme sistemlerinin oranları sanal posa göre fazladır fakat taksitli alışveriş yaptıran firmalar için ideal ödeme yöntemidir.
İkinci fark olarak; sanal POS un bankalardan alınması durumunda verimsizlik ücreti, sanal pos ücreti gibi ekstra ücretler çıkabiliyorken alternatif ödeme kuruluşlarında böyle bir fark bulunmamaktadır.
Üçüncü fark olarak; banka sanal poslarına göre alternatif ödeme kuruluşlarında hızlı entegrasyon yapılır ve herhangi kurulum maliyeti ödenmez.