ATMler müşterilerin banka şubesi üzerinden işlem yapmadan finansal işlemlerini yapabildikleri çok önemli işlam noktalarıdır. Bu cihazların müşterilere 7/24 hizmet verebilir olması müşteri memnuniyeti açısından önemli olsa da bu hizmetin sürekliliğinin sağlanması bankalar açısından önemlidir. Bunun için de hem operasyon hem de paranın maliyetinin düşürülmesi adına bankalar tarafından bazı aksiyonlar alınmaktadır.
Bunlar içindeki en önemli algoritma para verme algoritmasıdır. Kullanılan algoritma bankadan bankaya değişmektedir. Nedeni ise, kullanılan ATMlerin para tutma kapasitesi ve ATMlerden yapılan işlem yoğunluğunun farklı olmasıdır.
Örneğin; tüm ATMleri çift tower olan (2 ünitesi (Recycle ve dispenser) içinde para bulunan) bir bankada ATMlerde daha yüksek tutarda para saklandığı için Greedy algoritmasını kullanmanın kritikliği daha düşüktür. Fakat ATM para saklama kapasitesi düşük ve ATM işlem hacmi yüksek banka ATMlerinde Greedy Algoritmasının kullanılması faydalı olacaktır.
Para Çekme işlemlerinde müşteriye para verme adımında kullanılan birkaç algoritma aşağıdadır:
- Eşit Dağılım Algoritması
- Max. Çeşitlilik Algoritması
- Minimum Banknot Algortiması (Greedy Algoritması)
Eşit Dağılım Algoritması:
Bu algoritmada müşteriye verilen tüm para çeşitlerinin mümkün olduğunca eşit olmasına dayalı algoritmadır. Örneğin, ATMden 1000 TL para çekmek istediğinde;
- 6 adet 100 TL
- 5 adet 50 TL
- 5 adet 20 TL
- 5 adet 10 TL verilerek ilerlenir.
Max. Çeşitlilik Algoritması:
Bu algoritmada müşteriye tüm para çeşitlerinden verilerek para çekme işleminin yapılmasına dayalı algoritmadır. Örneğin, ATMden 1000 TL para çekmek istediğinde;
- 9 adet 100 TL
- 1 adet 50 TL
- 2 adet 20 TL
- 1 adet 10 TL verilerek ilerlenir.
Minimum Banknot Algoritması (Greedy Algoritması):
Bu algoritmada müşteriye minimum banknotun verilmesine dayalı algoritmadır. Örneğin, ATMden 1000 TL para çekmek istediğinde;
- 10 adet 100 TL verilerek ilerlenir. (100 TL bittiğinde diğer para türlerine göre ilerlenir.)
Kısaca, ATMden Para verme işlemlerinde tek bir algoritma yerine karışık bir algoritmayı uygulamak daha faydalı olacaktır.
Bu konudaki önerim aşağıdaki algortimanın kullanılması yönünde olacaktır.
Öncelikle müşteriye verilebilecek en düşük tutarlı kısmı hesaplayarak (örneğin; son 100 TL) bu tutarı bozuk olarak verip kalan tutarın en yüksek banknottan verilmesi daha uygun olacaktır.
Örneğin; müşteri 1000 TL para çekmek istediğinde;
- 4 adet 200 TL
- 1 adet 100 TL
- 1 adet 50 TL
- 2 adet 20 TL
- 1 adet 10 TL şeklinde bir dağılımla müşteriye ödeme yapılır.
Kısaca, bu konuda bankaların kuralları değişiklik gösterse de tüm bankaların amacı müşteri memnuniyetini arttırmak ve memnuniyet seviyesini yukarıda tutmaktır.