Yeni kurulan bir banka olduğunuzu düşünün. Yeni kurulmanın verdiği sinerji ile müşterilere tüm ürün ve hizmetleri sunmak istersiniz. Tabii ki bu çok kolay bir durum değildir.
Öncelikle; Ödeme sistemleri dünyasında OnUs çevrimi diye adlandırılan Bankanın kartlarının banka ATMlerinden geçmesi adımının başarılı olarak çalıştırılması gerekmektedir. Bu çevrim, dış bağlantılarla entegrasyonu zorunlu tutmadığı için kolay gibi görünse de banka şubeleri üzerinden yapılabilen tüm fonksiyonların neredeyse hepsinin ATMler üzerinden yapılmasını içerdiği için yapılabilecek tüm işlem setlerinin sağlıklı olarak belirlenmesi ve buna uygun geliştirmelerin yapılması önemlidir.
Banka OnUs çevriminde tüm süreçlerini tamamladı. Her şey tamamlandı mı?
Tabii ki Hayır. Öncelikle ATMlerin diğer banka kartlarını kabul edecek şekilde sertifikasyon ve süreçlerinin tamamlanması gerekiyor.
ATMlerden tüm banka kartlarını kabul etmek istediğinde süreç nasıl işliyor?
Öncelikle banka, ATMlerinden hangi ödeme şemalarının (MasterCard, Visa, Troy vs.) geçeceğine karar vermelidir.
Türkiye’de bankaların büyük bir kısmı MasterCard, Visa ve TROY sertifikasyonu almaktadır. Bunun nedeni Türkiye sınırları içinde yaklaşık kartların %97sinin bu 3 marka altında basılıyor olmasıdır.
Bu durumda, bankanın ATM TROY sertifikasyonu için BKM (Bankalararası Kart Merkezi) ile MasterCard ve Visa sertifikasyonu için MasterCard ve Visa ile ayrı ayrı görüşmesi gerekmektedir.
Eğer bankanın üyeliği daha önce yoksa bankanın Mastercard, Visa ve Troy üyelik tanımı için lisans ücreti ödenmesi gerekir.
Bunun yanında; MasterCard, Visa ve Troy için ayrı ayrı ATM ACQUIRING( ATMlerden başka banka kartlarının kabulü) sertifikasyonunun alınması gerekmektedir. Tabi bu sertifikasyonlardan geçerek onayı almak hem kolay değil hem de süre olarak da uzun bir periyodu kapsamaktadır. Örneğin; Visa sertifikasyonları 3 ay civarında tamamlanırken MasterCard tarafında bu süre 6-8 ay sürmektedir. Troy kendi milli markamız olduğu için bu süreler MasterCard ve Visa’ya göre daha makul düzeydedir.
Sertifikasyon süreçleri ödeme şeması bazında değişmekte midir?
Evet değişmektedir. Örneğin; MasterCard sadece Acquiring sertifikasyonu vermemektedir. Issuer(kart) ve Acquirer(POS/ATM) sertifikasyonunun birlikte alınması gerekmektedir. Visa ve Troy için böyle bir durum söz konusu değildir. Visa için de farklı olarak acquiring talep ettiğinizde hem ATM hem POS acquiring sertifikasyonuna girmek istiyorum dediğinizde tek bir sertifikasyon ücreti ödüyorsunuz. Eğer ATM ve POS için ayrı ayrı sertifikasyona girerseniz her ikisi için de ayrı ayrı ücret ödemeniz gerekir ki bu da maliyetleri arttırır.
ATMler için Acquiring sertifikasyonu almam durumunda POSlar için de sertifkasyon tamamlanmış olur mu?
ATM ve POS sertifikasyonu için talep edilen gereksinimler farklı olduğu için ATM için alınan sertifikasyon POS’u kapsamamaktadır.
Peki yukarıda bahsedilen sertifikasyonların alınması yeterli midir?
Tabii ki yeterli değildir. ATMlerden başka banka kartlarının geçmesi demek Incoming ve Outgoing Takas süreçlerinin sertifikasyonun da olması demektir. Bu nedenle Takas sertifikasyonunun alınması gerekmektedir.
Kısacası; Kredi kartı ve Debit kart için alınan sertifikasyonlar farklı; ATM ve POS için alınan sertifikasyonlar farklıdır. Her birini ayrı bir ürün olarak düşündüğümüzde her ürün için ayrı ayrı sertifikasyona girmek gerekmektedir. Bir bankanın ödeme sistemlerinde var olması için alacağı sertifikasyon sayısının 2 elin parmaklarını geçeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.