BSMV, Banka Sigorta Muamele Vergisi ifadesinin kısaltmasıdır. BSMV, banka ve sigorta işlemlerinden doğan, kâr üzerinden hesaplanan ya da banka ve sigorta işlemlerinin miktarları veya gelirleri üzerinden hesaplanan bir vergi çeşididir.
Günlük hayatımızda bankalar yaşamımızın bir parçası haline geldi. Gerek nakit olarak paramızı güvenli olarak tuttuğumuz gerekse kredi ya da kredi kartı olarak belirli limitlerle borçlandığımız bir müessese haline geldi.
BSMV, banka kredi vb. gibi işlemlerde sıkça rastladığımız ve tarafımızdan devlete ödenen bir vergidir.
Peki Ödeme kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları açısından BSMVye nasıl bakılmalıdır?
İlk zamanlarda Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları kurulduğunda müşterilerden aldıkları komisyonlar KDV üzerinden vergilendiriliyordu. Fakat Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları bir nevi bankacılık faaliyeti gösterdikleri için BSMV ödemesi gerektiği konuşuluyordu.
Bu karmaşanın önüne geçmek adına yayınlanan 91 Seri No’lu Gider Vergileri Genel Tebliği ile birlikte bu soruna çözüm üretilmiş oldu.
Tebliğde ödeme hizmetleri beş başlık altında düzenlenmektedir. Bu başlıklar;
- Sanal POS Hizmetleri
- Elektronik para ihracına ilişkin ödeme hizmetleri
- Para havalesi hizmetleri
- Mobil ödeme hizmetleri
- Fatura ödemelerine aracılık hizmetleri
Tüm bu başlıklar altında verilen hizmetlerin Katma Değer Vergisine değil Banka ve Sigorta Muameleleri vergisine tabi olacağı Tebliğde belirtilmektedir.
Örnek: Bay (A), ödeme kuruluşu ile anlaşmalı bir alışveriş mağazasından 200 TL tutarında bir mal almıştır. Bu işlem nedeniyle ödeme kuruluşu alışveriş mağazasına verdiği sanal POS hizmeti nedeniyle bu mağazadan 10 TL komisyon tahsil etmiş olup, bu tutarın 6 TL’sini verdiği hizmetten dolayı Bay (A)’nın POS bankasına komisyon olarak aktarmıştır. Buna göre, ödeme kuruluşunun lehe aldığı 4 TL üzerinden BSMV hesaplaması, POS bankasının da ödeme kuruluşunca kendisine aktarılan 6 TL üzerinden BSMV hesaplaması gerekir.
91 Seri No’lu Gider Vergileri Genel Tebliğine alttaki linkten ulaşabilirsiniz.