Home Ödeme Sistemleri Chargeback Chargeback Kuralları İçin Yurt içi İstisnalar nelerdir?

Chargeback Kuralları İçin Yurt içi İstisnalar nelerdir?

6 min read
0
0
2,430

Chargeback; kredi kartı ile ödemesi yapılan ancak karşılığında alınması gereken mal veya hizmetin alınmaması durumunda veya kart hamili tarafından gerçekleştirilmemiş işlemler tespit edildiğinde ödenen tutarın ilgili kredi kartına iade edilmesi işlemidir. Türkçe’ye Ters ibraz olarak çevrilmiştir.

Bankalar Chargeback taleplerinde Visa/Mastercard ve American Express tarafından belirlenen harcama itirazı kurallarına uymak zorundadırlar. Bankalar uygulanan chargeback prosedürünün kesinlikle bir bankaya özel bir prosedür olmadığını ve kart kuruluşlarının kurallarının geçerli olduğu her yerde itiraz mekanizmasının aynı şekilde işlediğini müşterilerine ifade etmelidir.

Ancak sadece Yurtiçi chargeback uygulamalarında kullanılmak üzere BKM tarafından istisna kurallar çıkarılabilmektedir. Bu kurallar BKM Çalışma Komitelerinin kararına istinaden belirlenmektedir. Bu komitelerde sadece BKM’ye Üye bankaların temsilcileri bulunmaktadır.

Uluslararası Visa ve MasterCard Chargeback kuralları için Yurt içinde uygulanan istisnalar var mıdır?

Evet vardır. Bu istisnalar:

  • Takas kaydının MO/TO indikatörü değerinin boş olması, otorizasyon logunda pos entry mode değerinin 01 olduğu ve Pos bankasının kopya talebine doküman göndermediği durumlarda kartın fiziksel olarak işyerinde bulunup bulunmadığı anlaşılamayacağı için Visa fraud nedenli chargeback kodlarından (81 veya 83 neden kodları) herhangi biri kullanılarak chargeback yapılabilir.
  • Uluslararası Visa işlemlerinde, kart bankasının fraud nedenli itirazlarda chargeback yapmadan önce kartı exception file’a minimum 30 gün yer alacak şekilde el-koy mesajı ile sokması zorunluluğu, yurt içi uygulamalarda bulunmamaktadır.
  • Ürün/Hizmet Temini İtirazlarında; Kartın fiziksel olarak kullanıldığı (İmzalı/PIN’li) işlemlerde; Kart hamili bankası chargeback dökümanı olarak malın/hizmetin ileri tarihte temsil edileceğine dair bir belge ibraz ederse, Pos bankası malın/hizmetin teslim edildiğine dair (slip dışında) bir belge sunmalıdır. (Mastercard 4855 ve Visa 30 Neden Kodu için)
  • Visa Uluslararası işlemlerde, kart hamili bankasının pos bankasından representment dökümanı almadığını gerekçe göstererek, konunun çözümü için doğrudan Arbitration (Hakem Komitesi) başvuru hakkı, yurt içi işlemlerde bulunmamaktadır. Yurt içi uygulamada kart hamili bankasının pre-arbitration yazması zorunludur.
  • Yurt içi Mastercard chargeback işlemlerinde Arbitration (Hakem Komitesi ) başvuruları öncesinde pre-arbitration gönderimi zorunludur.
  • Mastercard FNS Chargeback Counter uygulaması, yurt içinde uygulanmayacaktır. Aynı karttan 36 adet ve sonrasındaki fraud chargeback işlemleri için sorumluluğun kart bankasına bırakıldığı uygulama yurt içinde uygulanmayacaktır.
  • Visa kart ile gerçekleşen yurt içi kart hamili onayı dışında gerçekleşen işlem itirazlarında (Fraud nedenli itirazlar);
  • Banka kartının Chargeback sürecinde Pos bankasının represenment süresi, işlemin takas tarihinden itibaren; Pos alışveriş işlemleri için 30 gün ve ATM nakit çekim işlemleri için 10 gündür.
  • Banka kartı ATM işlemleri ile Chargeback sürecinde Doküman gönderme süreci maksimum 3 gündür.
  • Banka Kartı  tüm online / offline banka kartı işlemlerinde presentment süresi otorizasyon tarihinden itibaren 7 gündür.
  • Banka kartı işlemleri için Arbitration süresi, representment süresinden itibaren 20 gündür. Bu süre içinde pre-arbitration için tanınacak süre dahildir.
Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Chargeback

Check Also

Ödeme İste nedir?

Ödeme İste Sistemi, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi – FAST Sistemi’nde müşterilerin ku…