Chargeback, kart sahibinin bilgisi olmadan yapılan işleme konu tutarın iadesini kart bankasından talep etmesi durumudur.
Chargeback, kart ile yapılan işlemlerin doğasında olan, tamamen engellenmesinin mümkün olmadığı bir süreçtir. Basit ama önemli önlemler alarak chargeback riski minimize edilebilir.
Chargeback süreci nasıl işlemektedir?
Süreci basitçe anlatmak gerekirse;
- Kart sahibi, kendisine tarafından yapılmadığını iddia ettiği işlemin iadesi için kart bankasına (Issuer banka) başvurur.
- Kart bankası, chargeback talebini üye işyeri bankasına iletir.
- Üye işyeri bankası, üye işyerinden satışla ilgili bilgi ve belgeleri ister.
- Bilgi ve belgelerin, satışı ispatlamaya yeterli olmaması halinde üye işyeri bankası işlem tutarı kadar tutarı, kart sahibi bankasına iade eder.
- Kart sahibi bankası, ödeme tutarını kart sahibinin hesabına aktarır.
Kart kullanıcılarının chargeback’i azaltmak için dikkat etmeleri gereken noktalar nelerdir?
- Öncelikle alışveriş yapılan sitenin güvenli bir site olduğundan emin olunmalıdır. İnternet alışverişlerinde sitenin güvenilir olduğunu belirlemek için, sitenin SSL güvenlik sertifikasının olduğunu teyit etmek gerekir. SSL güvenlik sertifikası, https:// ile başlayan kısmında sol tarafta görülebileceği gibi yeşil veya sarı bir kilit simgesi olarak tarayıcının alt kısmında da görülebilir.
- İnternet alışverişinde işlemlerin 3D Secure olarak gerçekleştirilmesine özen gösterilmelidir.
- E-ticaret işlemlerinde; kart numarası, güvenlik kodu, son kullanım tarihi gibi bilgiler haricinde anne kızlık soyadı, kartın nereden alındığı, doğum tarihi gibi ek bilgiler isteniyorsa sahte bir site olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
- Alışverişlerde POS üzerinden işlem yapılırken işlemin mutlaka göz önünde yapılmasına dikkat edilmelidir. Kredi kartlarının manyetik bilgilerinin kopyalanması genellikle bu yöntemle yapılmaktadır.
- Alışveriş slibinde yazan tutar ile alınan ürünlerin fiyatının aynı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Tutar farklılığı varsa işlemin iptal edilerek doğru tutarla tekrar provizyon alınması talep edilmelidir.
- Alışveriş işlemlerine ait sliplerin ekstre oluşana kadar saklanması olası bir sorunda kullanılabilmesi için önemlidir.
- Ekstrede yer alan harcamalar her ekstre döneminde kontrol edilmelidir.
- İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde sanal kart kullanmaya özen gösterilmelidir. Hatta sanal kart limitinin ödeme tutarı kadar belirlenmesi riski daha da azaltacaktır.
- Kart numarası, vade tarihi ve arkasında yer alan üç haneli güvenlik numarası(CVV2) 3.kişilerle paylaşılmamalıdır. Telefonla bu bilgilerin talep edilmesi durumunda paylaşılmamalıdır.
- Piyasa değerinin çok altında ürün satan web sitelerinden uzak durulmalıdır. Sahte ya da çalıntı ürün satan bir site olma ihtimali yüksektir.
- Domain(alan adı) yeni alınmış web sitelerinden alışveriş yapılırken çok dikkatli olunmalıdır.