Home Ödeme Sistemleri Debit Kart Farklı bir combo kart deneyimi: Union Bank RuPay Combo kart

Farklı bir combo kart deneyimi: Union Bank RuPay Combo kart

9 min read
2
2
2,223

“Bankalar hem debit kart hem kredi kartı özelliğini içeren bir kart üretse ve tek bir kart ile tüm işlemlerimi gerçekleştirsem.” dediğimiz zamanlar olmuştur. Bu ihtiyaçlara kart dünyasında üretilmiş bazı çözümler bulunmaktadır. Combo kart. Combo kartlar kartın chipinde kartın hem kredi kartını hem de debit kartını desteklediği bilgisini tutan, kullanıcının işlem yapmak istediği kartı seçerek işleme o kart ile devam eden bir karttır. Combo kartlarda standart kartlarda olduğu gibi tek chip bulunmaktadır.

Peki siz bir kartın tam ortadan kardeş payı bölünerek yarısının kredi kartı diğer yarısının debit kart olarak kullanıldığını gördünüz mü?

Hayır dediğinizi duyar gibiyim. Ben de ilk duyduğumda, ‘Bu nasıl oluyor?’ ‘Kartın bir basım standardı var. Bu standartlara ters olur.’ diye düşünürken bırakın standartları kartın üzerine 2 adet chip basılmış. Bu durum açıkçası ilgimi daha çok çekti ve kartın özellikleri ve detayları ile ilgili biraz daha araştırma yaptım.

Kartın üzerinde diğer kartlardan farklı olarak;

  • 2 adet chip var. (Her chip okunduğunda kredi kartı ya da debit kart gibi işlem yapılabiliyor.)
  • 2 adet kart numarası var. (Farklı BIN numarası altında)
  • 2 adet CVV2 var.
  • 2 adet manyetik şerit var. (Manyetik şeridin birisi kredi kartına ait diğeri debit karta ait)
  • 2 adet ödeme şeması var. (Biri Discover, diğeri Diners Club)

Bu özellikleri düşündüğümde;

  • Öncelikle ham kart üretim aşamasında tek bir chipi olan kartı üretmeye alışkın olan bir üretim firması bu talebi gerçekleştirmek için nasıl bir düzenleme yaptı merak konusu.
  • İkinci konu, bu kartların kişiselleştirmesi (kartın üzerine müşteri bilgilerinin basılması) nasıl yapılmış olabilir? Çünkü, PCI DSS standartları gereği kart basım dosyasında bilgiler şifreli olarak gönderilir. Şifreli dosya herhangi bir kişinin göremeyeceği şekilde kart basım cihazları tarafından okunarak kartların basımı yapılır. Bu durumda bu kartlar basıma gönderilirken hem kredi kartı kartı hem debit kart bilgilerinin (chipe basılacak bilgiler,manyetik şeride basılacak bilgiler, kart üzerine basılacak bilgiler) aynı anda kart basıma gönderilmesi gerekir. Bu durum, kart basım dosyasının ve kart basım sürecinin değişmesi demektir. Bu da ciddi bir maliyettir.
  • Üçüncü konu ve en önemli konu: Müşterinin bu ürüne tepkisinin nasıl olacağıdır. Yapılan bu maliyetlerin pazarda müşteri beklentilerini karşılayıp karşılamayacağı ve değişik kart tasarımı ile bankanın pazar payına olumlu etkisinin olup olmayacağı konusu dikkat edilmesi gereken bir konudur.
  • Müşterin kartını kaybetmesi veya çaldırması durumunda kartlarla ilgili nasıl aksiyon alınıyor? Muhtemelen sistemde 2 kartın birbiri ile ilişkili olduğu tutuluyordur ve kartın biri kapatıldığında diğer kart da otomatik olarak kapatılarak her 2 kart için de Kayıp/Çalıntı ile yenileme süreci başlıyordur. Dolayısıyla tek Kayıp/Çalıntı talebi ile 2 farklı kart numarası üretilmektedir. Gönderim adresi kısmına girmiyorum. Kartın bir yarısının bir adrese diğer yarısının başka bir adrese gönderilme durumu olmayacaktır:)
  • Diğer bir konu ise, kartın şifresini değiştirme konusu. Diyelim ki kredi kartımın şifresini değiştirdim debit kart tarafı da değişecek mi? Yoksa kullanıcı debit kart şifresini manuel mi değiştirmeli? Muhtemelen kullanıcının manuel değiştirmesi beklenecektir. Fakat şu ayrıntı çok önemli: her 2 tarafla yapılan işlemde de hangi şifre girilirse girilsin işlem onaylanıyor. Online işlemlerde bu durum yönetilebilir ama offline işlemlerde nasıl yönetildiği konusu biraz karışık.
  • İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde;
    • Kredi kartı üzerinden işlem yapmak isterseniz kredi kartı bilgilerini
    • Debit kart üzerinden işlem yapmak isterseniz debit kart bilgilerini girmeniz gerekmektedir.

Açıkçası kart ile ilgili merak edilen çok konu var ve her biri detaylı araştırma isteyen konular. Fakat benim bu konudaki yorumum alışkanlıkları kırma ve yenilikçi yönümüzü ortaya koyma adına çok güzel bir düzenleme olduğudur.

Karta bakış açısını ve kafamızdaki kredi kartı/debit kart algısını değiştirebilecek nitelikte bir tasarım olduğunu düşünüyorum.

Acaba Türkiye’de standartların dışına çıkarak karta bakış açımızı değiştirecek ilk banka hangisi olacak?

Türkiye’de bu tür bir kart çıkarılmış olsa ilk müşterilerden biri olacağım ve bu tür bir deneyimi yaşamaktan keyif alacağım kesin.

Siz olsanız bu tür bir kartı kullanmayı düşünür müydünüz?

  • Aynı BIN altında hem chipli hem manyetik kart basılabilir mi?

    İlk duyduğunuzda bu imkansızmış gibi görünse de teknik olarak mümkündür. Cevabımız basılab…
  • Combo kart nedir?

    Combo kart, hem kredi kartı hem de banka kartını tek kart üzerinde toplayan yeni nesil bir…
Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Debit Kart

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…