İlk zamanlarda Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları kurulduğunda müşterilerden aldıkları komisyonlar KDV üzerinden vergilendiriliyordu. Fakat Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları bir nevi bankacılık faaliyeti gösterdikleri için BSMV ödemesi gerektiği konuşuluyordu.
Bu karmaşanın önüne geçmek adına yayınlanan 91 Seri No’lu Gider Vergileri Genel Tebliği ile birlikte bu soruna çözüm üretilmiş oldu.
Ödeme Kuruluşu Fatura ödemelerine aracılık hizmetlerinde vergilendirme ve matrah nasıl nasıl yapılmaktadır?
91 Seri No’lu Gider Vergileri Genel Tebliği’nin 10. maddesine göre Fatura ödemelerine aracılık hizmetlerinde vergilendirme aşağıdaki maddelerde belirtildiği şekilde yapılmaktadır.
MADDE 10 – (1) 6493 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında gerçekleştirilen fatura ödemelerine aracılık hizmetlerinde ödeme kuruluşlarınca fatura ödemesini yapandan ve/veya faturaya bağlı alacağını tahsil edenden lehe alınan tutar üzerinden BSMV hesaplanması gerekir.
(2) İşleme aracılık eden temsilcinin BSMV mükellefi olmayan bir kişi olması halinde temsilci tarafından kendi payına düşen komisyon tutarı üzerinden KDV hesaplanması gerekir. Ödeme kuruluşunun ise temsilci tarafından kendisine aktarılan komisyon tutarı üzerinden BSMV hesaplaması gerekir.
Örnek: Ödeme kuruluşunun temsilcisi (Y) A.Ş. tarafından 500 TL tutarında fatura tahsilatı için fatura bedeli ve buna ilişkin 3 TL komisyon alınmış olup, tahsil edilen komisyon tutarının 2 TL’si ödeme kuruluşuna aktarılmıştır. Buna göre, ödeme kuruluşu tarafından 2 TL üzerinden BSMV hesaplanması, (Y) A.Ş. tarafından da toplam komisyon tutarı içindeki kendi payına düşen komisyon tutarı olan 1 TL üzerinden KDV hesaplanması gerekir.
91 Seri No’lu Gider Vergileri Genel Tebliğine alttaki linkten ulaşabilirsiniz.