Home Ödeme Sistemleri Üye İşyeri & POS Hekim POS (Doktor POS) nedir?

Hekim POS (Doktor POS) nedir?

4 min read
0
0
4,620

Doktor POS, VUK (Vergi Usul Kanunu) genel tebliğindeki zorunlulukları sağlayan, Gelir Vergisi Mükellefi olan Doktor, Diş Hekimi ve Veteriner hekimlerin kullanması için tasarlanmış POS cihazlarıdır.

Tıp doktorları, diş hekimleri ve veteriner hekimlerin özel muayenehanelerinde teknik özellikleri belirlenmiş özel POS cihazlarını kullanmaları, 379 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 2 numaralı bölümü uyarınca zorunlu tutulmuş ve aynı düzenleme uyarınca söz konusu cihazlardan alınan fişlerin, Vergi Usul Kanunu uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçtiği kabul edilmiştir. Buna göre muayene veya tedavi bedeli banka kartı vasıtasıyla ödendiği takdirde, cihazdan alınan fiş tevsik edici belge olarak kullanılabilecek, ayrıca serbest meslek makbuzu düzenlenmeyecektir.

Doktor POS, POS Slibinde yazılması zorunlu bir ifade var mıdır?

POS slibinde “Bu belge V.U.K. uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir.” ibaresi yer almak zorundadır.

Örneğin; 100 TL’lik muayene işlemi yapıldığında POS slibinde aşağıdaki bilgiler görünür:

Muayene Ücreti: 100 TL.                           

Gelir Stopajı :18.52 TL.                         

Toplam Tahsilat: 81.48 TL

Öte yandan detay açıklama istenen banka ve kurum sevklerinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 29.08.2008 tarihli yazısına göre; kredi kartı ile yapılan ödemelerde POS makinesinden çıkan belgenin yanı sıra serbest meslek makbuzu da düzenlenebilir. Bu durumda POS belgesinin tarih ve numarası kesilecek olan serbest meslek makbuzuna yazılmalıdır. POS belgesinde yer alan toplam tahsilat tutarının aynı olması gerekmektedir. Bu şekilde düzenlenen POS belgesinin bir nüshasının kesilen serbest meslek makbuzunun altına eklenerek hastaya verilmesi gerekmektedir. POS belgesi ile birlikte serbest meslek makbuzu düzenlendiğinde bu iki belgeden sadece bir tanesi gelir olarak dikkate alınacaktır.

Doğrudan ‘Kişi‘ye hizmet verildiği durumlarda gelir stopaj hesabı yapılacak mı?

Hayır. Hekimler genel olarak doğrudan kişiye hizmet verdiklerinden çoğunlukla gelir stopaj hesabı yapılmasına gerek kalmamaktadır. Ancak kurumların aracılığıyla hizmet verilmesi durumunda talep edilmesi halinde stopaj hesabı yapılabilir.


Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Üye İşyeri & POS

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…