Home Ödeme Sistemleri Girişimcilik Nöropazarlama Nedir?

Nöropazarlama Nedir?

5 min read
0
0
1,655

Nöropazarlama (Neuromarketing); insan beynindeki satın alma algısını yakından inceleyerek ortaya çıkan sonuçlardan bir pazarlama stratejisi geliştirme tekniğidir. Bu teknik; tüketici davranışlarını anlamaya, tüketicilerin davranışlarının oluşmasındaki psikoloji ile sosyal sebepleri araştırmaya ve hedef kitlenin hangi düşünce biçimiyle hareket ettiğini çözmeye çalışmaktadır.

Peki Nöropazarlama nasıl çalışmaktadır?

Beynin aktivitelerini izlemek için iki temel yöntem bulunmaktadır.

  • Birinci yöntem:Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) yöntemi
  • İkinci yöntem: Elektroensefalografi (EEG) yöntemidir.

fMRI yönteminde denekler ses ve görsel ipuçlarına cevap verirken beyindeki kan akışının güçlü mıknatıslarla takip edilmesi sağlanır. Bu şekilde beynin “keyif merkezi” olarak bilinen derin bölgelerine erişilerek insanların gerçekte nasıl tepki verdiği anlaşılmaya çalışılır.

EEG’de ise deneğin kafatasına elektrotlar yerleştirilir. Bu elektrotlar, beyin tarafından üretilen beyin dalgalarını ölçer. Araştırmacılar da öfke, heyecan, üzüntü gibi duyguları bu elektrotlar aracılığı ile izleyerek duyguların nedenlerini çözümlemeye çalışır.

Bu teknikler bir süredir aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle büyük markalar ürün tasarımı, paketleme ve reklam kampanyaları sürecinde bu teknolojileri çeşitli deney grupları üzerinde kullanmaktadır.

Peki nöropazarlamanın avantajları nelerdir?

Tüketicileri Daha İyi Tanıma Fırsatı sunar

Nöropazarlama teknikleri, tüketicilerin söylediklerine değil, bilinçaltlarına odaklanıldığı için tüketicilerin duygularındaki tetikleyici sebepler daha iyi analiz edilerek satın alma eğilimleri daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bu içgörüler sayesinde de markalar, hedef kitlelerini çok daha yakından tanıma fırsatına sahip olmaktadır.

Daha Düşük Maliyetle Daha İsabetli Kararlar alınmasını sağlar

Geleneksel pazar araştırmaları markalar için hem maliyetli hem de yararsız olabilmektedir. Ancak gelişen dijital teknolojiler ve bilimsel yöntemler sayesinde hem maliyetler azaldı hem de daha isabetli kararlar alınmaya başlandı.

Binlerce insanla birebir yapılan görüşmeler yerine deney grupları ile yapılan bilimsel temelli araştırmalar, markalar açısından daha doğru sonuçlar vermektedir.

Duygular ve İçerikler Arasında bağ kurar

Günümüzde nöropazarlama teknikleri sayesinde tüketicilerin reklamlarda hangi anlara daha fazla tepki verdiği belirlenebilmektedir. Yansıtılan bu duygular doğrultusunda markalar en doğru içerikleri oluşturarak duygular ve içerikler arasında sıkı bir bağ kuruluyor.

Marketlerde gördüğümüz ürün paketlerinin renginden, yolda karşılaştığımız afişlere, televizyonlarda çıkan reklamlardan sosyal medyada gösterilen reklamlara kadar çoğu seçimin ardında nöropazarlama teknikleri ile elde edilen veriler kullanılmaktadır. Nöropazarlama teknikleri önümüzdeki dönemlerde daha da gelişerek ve pazarlama faaliyetlerinde daha önemli bir yer tutacaktır.

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Girişimcilik

Check Also

PSE (Payment System Environment) nedir?

PSE (Payment System Environment), temaslı bir çipin göstergesi olan «1PAY.SYS.DDF01» ve te…