Eskiden müşterilerin hesaplarından sadece para çekebilmelerini sağlayan ATM cihazları günümüzde neredeyse şubeden yapabildikleri tüm işlemleri yapabildikleri bir kanala dönüşmüştür. Her geçen gün bu fonksiyonlar artmaktadır, önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecektir.
Peki bu ATMlerin çeşitleri var mı?
ATMleri Şube içi(Onsite) ve Şube dışı(Offsite) olarak 2’ye ayırabiliriz.
Onsite ATM (Şube içi ATM):
Onsite ATM, hem fiziksel şubenin hem de ATM’nin kullanılabilmesi için bir banka şubesinin bulunduğu tesislerde kurulan ATM makineleridir. Onsite ATMler şubeden yapılabilecek işlemlerin ATMden gerçekleştirilmesini sağladığı için kullanıcılar için zaman tasarrufu sağlar.
Offsite ATM( Şube Dışı ATM):
Offsite ATMler, şubelerden bağımsız olarak kurulan makinelerdir. Bu durum, bankanın yalnızca bir ATM makinesinin olduğu bir yere sahip olduğu anlamına gelir. Ülkemizde her lokasyona şube açılması çok zor olduğu için, offsite ATMler bankanın daha fazla coğrafi alana ulaşmasını sağlamak ve bölgede banka şubesi olmasa bile insanların hizmetlerini kullanabilmelerini sağlamak için ideal bir çözümdür.
Offsite ATMlerin bakımı ve para ikmalini bankalar mı yapıyor?
Bu tür operasyonlar genellikle bankaların anlaşmalı olduğu firmalar tarafından belirli bir ücret karşılığında bankalara hizmet olarak sunulmaktadır.
Offsite ATMlerden işlem yapmak riskli midir?
Bu durum, Offsite ATMlerin kurulduğu yere göre değişir. Eğer ıssız bir lokasyona kurulan offsite ATMden işlem yapılıyorsa işlem yaparken 2 kez düşünmeli, ATM üzerinde herhangi bir cihazın (kart kopyalama vs.) yerleştirilmemiş olduğundan emin olunmalıdır.