Store and Forward (SAF), Türkçe’ye Sakla ve İlet olarak çevrilebilir.
Başlangıçta, modemler piyasaya sürüldüğünde ve bağlantı her zaman kararlı olmadığında, sözde çevrimdışı işlem işleme kavramı geliştirildi. Genellikle, çevrimdışı işlem işleme, bir ödeme terminali düzeyinde gerçekleştirilir (çünkü bu, ana uygulamadan bağımsız olarak bağımsız bir cihazdır). Bazen bu çözüme sakla ve ilet denir. Temel kavramsal düzeyde, terminal işlemleri depolar ve bağlantı yeniden kurulduğunda bunları işlem için ana uygulamaya gönderir. İşlem aslında hemen işlenmek üzere sunulmaz, bunun yerine satışın tamamlanabilmesi için “sahte onay” oluşturulur. Gerçek işlem bilgileri daha sonra bağlanabilirlik sağlandıktan sonra saklanır ve işlenir.
Store and Forward, bazı terminallerin çalıştırabileceği, terminalin bir telefon hattına bağlanmadan işlem yapılmasına izin veren bir uygulamadır. İşlemler daha sonra bir bağlantı mevcut olduğunda işlenir.
Çoğu kablosuz terminal, hücresel kapsama alanı olmadığında saklama ve iletme yeteneğine sahiptir. Ancak, depolamayı ve iletmeyi destekleyen bazı sabit hat terminalleri de vardır. Bu terminaller, kablosuz terminallerden çok daha ucuzdur, bazılarında pil paketleri vardır, bu da onları orta derecede taşınabilir kılar.
Bir sabit hat terminalinde store and forward yapısı, düşük hacimli mobil işletmeler için iyi bir çözüm olabilir ve yedekleme konusunda çok başarılı olabilir.
Tüm terminaller Store and Forward yapısını destekler mi?
Hayır. Tüm terminaller desteklememektedir. Bazı terminaller desteklemektedir.
Genel olarak Lipman ‘Nurit’ terminalleri, depolamayı ve iletmeyi destekleyen tek terminallerdir. Kablosuz terminaller (Nurit 3010, Nurit 8000), en azından Nova ve FDMS aracılığıyla kaydetme ve iletme ile programlanabilir ve sabit hat terminalleri potansiyel olarak yalnızca FDMS’de depolamayı ve iletmeyi destekleyebilir.
Pille çalışan terminaller söz konusu olduğunda, pil paketlerine sahip Nurit 2085U, Nurit 3020U ve Nurit 8320U var. Bu terminalleri elde etmek standart modellerden daha zordur ve muhtemelen özel olarak sipariş edilmesi gerekecektir, ancak yine de kablosuz terminalden çok daha ucuzdur.
Depola ve İlet mekanizmasının avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Depola ve ilet mekanizmasının avantajı, ilk deneme sırasında gerçekleşmeyen işlemlerin daha sonra işlenebilmesi ve çoğu durumda onaylanabilmesidir.
Depola ve ilet mekanizmasının dezavantajı, bazen sistem çalışır duruma geldiğinde ve önceden depolanan işlem yeniden denendiğinde reddedilmesidir.
Çevrimdışı işlem işlemeyi destekleyen sistemler, kart numaralarını bir süre saklamak zorundadır . Sonuç olarak, bu tür sistemlerin operatörlerinin PCI uyumluluğuna ve kart sahibi verilerinin depolanmasıyla ilgili ilgili sorunlara dikkat etmesi gerekir. Sonuç olarak, çevrimdışı işlemeyi kullanan sistemlerin, PCI sonuçlarını en aza indirmek için izleme verilerinin şifrelenmesini veya diğer yaklaşımları uygulaması gerekir.
Çevrimdışı işlem işleme, bir müşterinin satın aldıktan hemen sonra ürünü satın almadığı ve işlemin yeniden işlenmesi için biraz zaman bıraktığı e-ticaret işletmeleri için en uygun olanıdır. Bu yaklaşım aynı zamanda hizmet sağlayıcılar için de geçerlidir (gazete aboneliği gibi) çünkü teoride, bir müşteri sipariş verdikten sonraki gün bir hizmet sonlandırılabilir (iptal edilebilir). Öte yandan, perakende işletmeleri çevrimdışı işlemeyi kullanmakta zorlanabilir çünkü bir müşteri satın alınan ürünü aldıktan sonra, satın alma yapıldıktan sonra bazı işlem işleme sorunları ortaya çıkarsa bu müşteriyi izlemek sorunludur. Perakende işletmelerinin bu yaklaşımı genellikle sadece küçük miktarlar için kullanmasının nedeni budur.
Çevrimdışı işleme uygulaması için iki yaygın senaryo vardır. Perakende işletmelerinde, genellikle ödeme terminalleri düzeyinde uygulanırken, genel olarak yaklaşım, ödeme ağ geçidi düzeyinde de kullanılabilir. Bazı işlemciler, kendi ödeme sistemleri düzeyinde çevrimdışı işlem de sunar. Uygulamanın düzeyine bakılmaksızın, çevrimdışı işlem işleme için kullanılan genel kaydet ve ilet mekanizması kavramsal olarak aynı kalır.