Türkiye’de ödeme şeması olarak görmeye alışkın olduğumuz 3 ödeme şeması bulunmaktadır. MasterCard, Visa ve Troy. American Express, Diners Club gibi ödeme şemaları çok fazla olmasa da ülkemizde kullanılmaktadır.
Birkaç gün önce iletilen haberde Rusya Federasyonu Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, Türkiye’deki iki bankayla Rus ‘Mir’ ödeme sistemi kartlarının kabulü ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, kartların yıl sonuna kadar kabulüne başlanabileceğini belirtti. Bu 2 bankanın hangisi olduğu açıklanmadı.
Bir bankanın bir ödeme şemasına ait kart kabulüne başlaması ne demektir?
Bir bankanın kart kabulüne başlaması demek, o ödeme şemasına ait kartın ATM ve POSlarında işlem yapabilmelerini sağlamak demektir.
Peki bir ödeme şeması kartını kabul etmek için yapılması gerekenler nelerdir?
Öncelikle ilgili ödeme şemasına ait kartları kabul etmek için(acquiring) başvuruda bulunmak gerekiyor. Başvuru aşamasında ATM acquiring mi POS acquiring mi yoksa her ikisi için mi başvuruda bulunduğunuzu belirtmeniz gerekiyor.
ATMlerin kart kabulü için sağlanması gereken gereksinimlerle POSların kart kabulü için sağlaması gereken gereksinimler farklıdır. Bu nedenle her 2 durum için talep edilen senaryo seti farklı olacaktır.
Hatta POS ve ATMlerinizde yapacağınız işlem setlerine göre bile senaryolar değişmektedir. Örneğin; Cep POS gibi cep telefonlarının POS cihazı olarak kullanılması durumunda yeni nesil ödeme yöntemlerine göre sistemin çalışıyor olması ve bu yapıya göre kartların kabul ediliyor olması önemlidir. Bu nedenle ATM ve POS olarak destekleyeceğiniz yapı ve teknolojiler bu konuda önemli olmaktadır.
Peki ATM ve POSlarımızın yeni ödeme şemasını kabul edecek şekilde sistemimizin tasarlanması yeterli midir?
Sadece sistemin tasarlanması yeterli değildir. Bu düzenlemenin sahada aktif olarak çalışan ATM ve POSlara yüklenmesi gerekir. Genellikle bankalar bu tür yüklemeleri uzaktan yükleme şeklinde yapmaktadır.
Peki bir ödeme şeması kartını kabul etmek ücretli midir?
Evet ücretlidir. Temel olarak; lisans ücreti ve sertifikasyon ücreti ödenmesi gerekmektedir. Lisans ücreti, talep edilen acquiring türüne göre (ATM/POS) değişmektedir. Sertifikasyon ücreti de desteklenecek fonksiyonlara göre değişebilmektedir.
Kısaca bir ödeme şemasına ait kartları desteklemek ilk başta maliyetli olsa da hem prestij sağlama açısından hem de işlemlerde alınacak komisyonlar açısından düşünüldüğünde ilerisi için faydalı olacaktır.
Peki neden diğer ödeme şemaları değil de Mir ödeme şemasının kabulü yapılmaktadır?
Bir ödeme şemasına ait kartların kabulünün yapılabilmesi için öncelikle bu ödeme şemasına ait kartların kullanımının çok fazla olması gerekmektedir. Rusya’da her dört vatandaştan biri ‘Mir’ kartı kullanıyor. Mart sonu itibarıyla basılan ‘Mir’ kartlarının sayısı 56 milyonu geçmiştir. Mir, Rusya’nın ödeme şeması olduğu için özellikle yaz aylarında ülkemize gelen Rus turist sayısının epey yüksek olması bankalarca bu kartların kabulünün sağlanması açısından önemlidir.
Türkiye’de kullanımı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ‘ndan izinleri çıkartan Mir Kart’ın Türkiye’de kullanıma girmesiyle birlikte Rus turist sayısının yüzde 50 artacağı ön görülüyor. Kısaca, Mir ödeme şemasının desteklenmesi hem bankalar açısından hem de ülkemizin turizm gelirleri açısından çok karlı bir çalışma olacak gibi görünüyor.