Kredi kartı borç ödemelerinde problem yaşayan, ödeme yapmayan ya da gecikmeli ödeyen kişiler için kanuni takip ve idari takip kavramları çok uzak kavramlar değildir.
Peki, Kanuni Takip ve İdari Takip nedir?
Kartına ekstre kesildikten sonra, asgari ödeme tutarından daha düşük bir ödeme yapan ya da hiç ödeme yapmayan müşteri, borcunun ikinci ekstre döneminin sonuna doğru idari takibe girmektedir. (genellikle bankalarda 61. gün gecikmede idari takip süreci başlatılır.) İdari takibe giren müşterilere ihbarname gönderilir. İhbarname bir uyarı mektubu niteliğinde olup, kişinin ödeme yapması gerektiği bilgisini içerir.
İdari takibe giren müşteri borcunu öderse idari takipten otomatik olarak çıkar, kartı kullanıma açılır.
İdari takibe girmemek için; kartın ekstre asgari ödeme tutarı kadar ödeme yapmanız yeterlidir. Bu durumda, kartınızın ödenmeyen tutarı için faiz/ceza işlemeye devam eder fakat kart idari takip ya da kanuni takip süreçlerine girmez.
İdari takibe giren müşterinin borcunu ödememesi durumunda 91. gün kanuni takip süreci başlar.
Kanuni takibe giren kişi için mahkeme süreci başlar. Bankalar borcuna karşılık haciz işlemini de başlatabilir.
Kanuni takibe giren kişiler, kara listeye girer. 5 yıl boyunca bankacılık ürünlerinden faydalanamaz. Ayrıca, kanuni takip sürecinde oluşacak tüm masraflar borç sahibine yansıtılır. Kanuni takip sürecinde ödeme yapılmaması durumunda icra işlemi yapılmaktadır.
Kanuni takip aşamasında genellikle bankalar müşterilerine yapılandırma ya da taksitlendirme teklifinde bulunur. Bu sayede müşteri borçlarını ödeyebileceği şekilde taksitlendirdiği için icra gibi olumsuz bir sürecin başlama riskini azaltmış olur.
İdari ya da kanuni takibe girmemek için; kart limiti ne olursa olsun gelirinizi göz önünde bulundurarak harcama yapın. Aksi takdirde idari ya da kanuni takip kaçınılmaz olacaktır.
Ne demiş atalarımız: “Ayağını yorganına göre uzat..”