Home Ödeme Sistemleri Kanun ve Mevzuatlar Kartlı sistem Kuruluşu nedir?

Kartlı sistem Kuruluşu nedir?

4 min read
0
0
3,279

Kartlı sistem kuruluşu, Banka kartı, kredi kartı veya ön ödemeli Kart sistemi kuran ve bu sisteme göre kart çıkarma veya üye işyeri anlaşması yapma yetkisi veren kuruluşları ifade etmektedir.

Örneğin, Troy, Visa, Mastercard, American Express, JCB, MIR bir kartlı sistem kuruluşlarıdır.

Ülkemize ait bir kartlı sistem kuruluşu var mı?

Evet var. Ülkemize ait kartlı sistem kuruluşu TROY’dur. (Türkiye’nin Ödeme Yöntemi)

ATM/POSların kartlı sistem kuruluşu kartarını kabul etmek istediğinde süreç nasıl işliyor?

Öncelikle banka, ATMlerinden hangi ödeme şemalarının (MasterCard, Visa, Troy vs.) geçeceğine karar vermelidir.

Türkiye’de bankaların büyük bir kısmı MasterCard, Visa ve TROY sertifikasyonu almaktadır. Bunun nedeni Türkiye sınırları içinde yaklaşık kartların %97sinin bu 3 marka altında basılıyor olmasıdır.

Bu durumda, bankanın ATM TROY sertifikasyonu için BKM (Bankalararası Kart Merkezi) ile MasterCard ve Visa sertifikasyonu için MasterCard ve Visa ile ayrı ayrı görüşmesi gerekmektedir.

Eğer bankanın üyeliği daha önce yoksa bankanın Mastercard, Visa ve Troy üyelik tanımı için lisans ücreti ödenmesi gerekir.

Bunun yanında; MasterCard, Visa ve Troy için ayrı ayrı ATM ACQUIRING( ATMlerden başka banka kartlarının kabulü) sertifikasyonunun alınması gerekmektedir. Tabi bu sertifikasyonlardan geçerek onayı almak hem kolay değil hem de süre olarak da uzun bir periyodu kapsamaktadır. Örneğin; Visa sertifikasyonları 3 ay civarında tamamlanırken MasterCard tarafında bu süre 6-8 ay sürmektedir. Troy kendi milli markamız olduğu için bu süreler MasterCard ve Visa’ya göre daha makul düzeydedir.

Sertifikasyon süreçleri ödeme şeması bazında değişmekte midir?

Evet değişmektedir. Örneğin; MasterCard sadece Acquiring sertifikasyonu vermemektedir. Issuer(kart) ve Acquirer(POS/ATM) sertifikasyonunun birlikte alınması gerekmektedir. Visa ve Troy için böyle bir durum söz konusu değildir. Visa için de farklı olarak acquiring talep ettiğinizde hem ATM hem POS acquiring sertifikasyonuna girmek istiyorum dediğinizde tek bir sertifikasyon ücreti ödüyorsunuz. Eğer ATM ve POS için ayrı ayrı sertifikasyona girerseniz her ikisi için de ayrı ayrı ücret ödemeniz gerekir ki bu da maliyetleri arttırır.

ATMler için Acquiring sertifikasyonu almam durumunda POSlar için de sertifkasyon tamamlanmış olur mu?

ATM ve POS sertifikasyonu için talep edilen gereksinimler farklı olduğu için ATM için alınan sertifikasyon POS’u kapsamamaktadır.

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Kanun ve Mevzuatlar

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…