“Open Banking” olarak adlandırılan Açık Bankacılık, müşterilere ait finansal bilgilerin üçüncü bir fintech firması ile paylaşılarak, müşteriye yönelik çeşitli bankacılık ve finansal hizmetlerinin sunulması olarak ifade edilebilir.
Açık bankacılık, API (Application Programming Interfaces) entegrasyonları üzerinden yapılmaktadır. API’ler sayesinde finansal kuruluşların erişime izin verdiği verilere erişim imkanı sağlanmaktadır.
Fintechler, API’lar sayesinde müşterilerin onayı üzerine tüm bankacılık ve finansal bilgilerine erişerek işlemlerini güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır.
Açık bankacılık sayesinde müşteriye en uygun ürün ve hizmetin sunulmasının yanında, daha düşük maliyetle en kaliteli hizmet de sunulmaktadır. Bu sayede bankalar, banka dışı alanda üçüncü kurumlar olan Fintech kuruluşları ile rekabet ortamına girebilmektedir. Fintech kuruluşlarının yenilikçi ve etkin çözümler sunması, özellikle büyük sermayeye sahip olan finansal kuruşların müşterilerine daha çabuk ulaşmasını sağlamaktadır.
Peki Türkiye’de Açık Bankacılık’ta ne durumdayız?
Türkiye’de açık bankacılık sistemi henüz istenen seviyede olmamasına rağmen giderek yaygınlaşmakta ve müşterilere daha farklı bir bankacılık ve finans deneyiminin sunulmaya çalışılmaktadır. İlerleyen günlerde bu alanda birçok girişim ve yapıların oluşacağını şimdiden belirtebiliriz.
Günümüz bankacılık sisteminin en büyük problemlerinden biri bankaların müşterilere ait tüm finansal verileri saklamasına rağmen bu verilerin müşteri lehine yeterince kullanılamamasıdır.
Müşteriler, ödedikleri faturalara ait bilgileri, kullandıkları kredi bilgileri ve detaylarını, kullandıkları kredi kartı bilgileri ve detaylarını, tek bir başvuru ile birçok bankadan başvuru alabilmeyi ve tüm bankalara ait hizmetleri tek bir ekrandan/uygulamadan kıyaslayabilmeyi istemektedir. Temelde ödeme sistemlerine yönelik faaliyetlerin gerçekleşmesi ve bu sisteme yönelik olarak müşteriye en uygun ürün ve hizmetlerin sunulması fintechlerle beraber finansal kuruluşların gelişmesine olanak veriyor.
Aynı zamanda müşteriler, tek bir başvuru ile her bankadan kredi kullanma ve kredi kartı alabilme esnekliği istemektedir. Bu talebin gerçekleşmesi notasında açık bankacılık çok önemli rol oynayacaktır.
Peki Açık Bankacılıkla ilgili yeni yönetmelikte neler var?
“Bankaların Bilgi Sistemleri Ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” başlığı ile yayımlanan yeni yönetmelik, 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek. Yayımlanan yönetmeliğin ilk maddesinde amacı; ‘bankaların faaliyetlerinin ifasında kullandıkları bilgi sistemlerinin yönetimi ile elektronik bankacılık hizmetlerinin sunulmasında ve bunlara ilişkin risklerin yönetiminde esas alınacak asgari usul ve esaslar ile tesis edilmesi gereken bilgi sistemleri kontrollerini düzenlemek‘ olarak tanımlanıyor.
Yönetmelik tanımları bölümünde ise “Açık Bankacılık” tanımına yer verilerek; “Müşterilerin ya da müşteriler adına hareket eden tarafların API, web servis, dosya transfer protokolü gibi yöntemlerle bankanın sunduğu finansal servislere uzaktan erişerek bankacılık işlemlerini gerçekleştirebildikleri veya gerçekleştirilmesi için bankaya talimat verebildikleri elektronik dağıtım kanalı” olarak ifade ediliyor.
Yayımlanan bu yönetmelik, Açık Bankacılık için zemin hazırlamaya yönelik olması ve daha çok teknik sistemlerin gereksinimleri ve sınırlamaları ile alakalı düzenlemeleri içermesi nedeniyle önemlidir. Bu yönetmelik ile bankacılık ve finans sektörü içinde bilgi sistemleri daha önemli hale gelmiştir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan yeni yönetmeliğin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200315-10.htm