Özellikle teknolojinin gelişmesi ve müşteri beklentilerinin değişmesi ile birlikte kredi kartlarının fiziki kullanımlarında da olumlu yönde gelişmeler yaşanmaktadır.
Bu gelişmelerden biri de kredi kartının temassız işlemlerde kullanılabilmesidir. Kart sahipleri temassız işlemlerle birlikte daha hızlı ve daha az prosedürle işlemlerini gerçekleştirme fırsatını yakaladılar. Gülü seven dikenine katlanır sözüne benzer şekilde temassız işlemlerin de bazı güvenlik açıklarına rağmen kullanıcılar temassız ödemeleri çok sevdi.
BKM verilerine göre, Temassız işlemler 2017 yılında 88 milyon adet gerçekleşirken, 2018 yılında bu rakam 2,5 kat artarak 213 milyon adet gerçekleşmiştir. Bu veriler ışığında temassız işlemlerin ilerleyen yıllarda hayatımıza daha çok gireceğini kestirmek sanırım çok zor olmayacaktır.
Peki temassız işlem sayısı bu kadar artarken şehir efsanesi gibi yayılan otobüslerde, tramvayda seyahat halinde iken cüzdanımıza yaklaştırılan POS cihazından haberimiz olmadan işlem yapılması meselesine ne demeli?
Son günlerde sosyal medyada temassız kart dolandırıcılığıyla ilgili videolar dolaşıyor. Peki işin aslı nedir, temassız kart ne kadar güvenlidir?
Cüzdanımızda kartımız dururken bir POS cihazının yaklaştırılarak kartımızdan 250 TLye kadar bilgimiz olmadan işlem yapılması ihtimaller dahilinde olsa da bu durumun gerçekleşmesi pek olası değildir.
- Öncelikle temassız işlemler onaylandığında kart sahibi tarafından duyulacak şekilde bip sesi duyulur.
- İkinci olarak; bir firmanın bankaya POS talebinde bulunması durumunda bankaların uzun değerlendirme sürecinden geçmekte; firmanın fesih listesinde olmaması, sicilinin temiz olması ve POS verilmesi için gerekli koşulları sağlaması gerekmektedir. Bu nedenle hiç bir kurumsal firma küçük tutarlı bu işlemler için sicilini bozmaya tenezzül etmeyecektir.
- Üçüncü olarak, bu tür işlemleri yapan üye işyerleri yetkililerinin hapise girme ve kanunlar karşısında suçlu duruma düşme durumu var ki hiç bir kurumsal firma bu itibar zedeleyici duruma düşmek istemeyecektir.
Kaldı ki, kartın fiziken üye işyeri yetkilisine verilerek işlemin gerçekleştirilmesi aşamasında oluşabilecek risk daha büyüktür.
- Kartın fiziksel olarak işyeri yetkilisine verilmesinden dolayı kart bilgilerinin ele geçirilmesi (kopyalama, kart bilgilerini manuel ele geçirme vs.)
- Kasanın arka tarafında hazırlanmış bir düzenekten geçirilerek kart bilgilerinin kopyalanması gibi riskler belki dikkat etmediğimiz fakat kart bilgilerimizin ele geçirilerek hesabımızdan yüksek tutarlı işlemlerin yapılması dolayısıyla çok kritiktir.
Anlatılanlara rağmen içim rahat etmedi derseniz RFID engelleyici cüzdanlar bulunuyor. Bu tür cüzdanların içinde yer alan kart temassız özellikli olsa da kartı cüzdandan çıkarmadan temassız işlem yapılamıyor. Bu cüzdanlar da alternatif olarak kullanılabilir.
Temaslı/Temassız her işlem kayıt altında tutulmaktadır. Bu nedenle, özellikle temassız özellikli kart kullanan kullanıcıların ekstrelerini düzenli bir şekilde kontrol etmeleri gerekmektedir. Temassız olsun olmasın sorumlu bir tüketici cebinde nakit taşıyorsa nakitini, eğer kart kullanıyorsa kart ekstrelerini mutlaka kontrol etmelidir. Bu nedenle, kart hamilleri miktarları az olsun/olmasın küçümsememeli; ekstrelerini düzenli olarak kontrol etmelidir. Normal olmayan bir işlemle karşılaşılması durumunda bankalarıyla irtibata geçerek işlem hakkında detaylı bilgi almalıdır. İşlemler kart sahiplerine ait değilse bankalar gerekli incelemeleri yaparak ilgili tutarı kart sahibine iade edeceklerdir.
Sonuç olarak, cüzdanımızdaki bir karttan POS cihazı yaklaştırarak 250 TLye kadar teknik olarak çekilebilir olsa da uygulamada gerçekleşmesi çok zor bir durumdur.
Bu nedenle, pire için yorgan yakmayın. Kartınızı temassız işlemlerde kullanın…