Home Ödeme Sistemleri E-Ticaret Mobil Ticaret Nedir?

Mobil Ticaret Nedir?

7 min read
0
0
1,154

Son yıllarda kablosuz mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen veri alışverişi çok daha hızlı, güvenli ve hale geldi. 2019 yılında e-ticaret kullanıcılarının gerçekleştirdiği satın almaların yüzde 54,5’inde mobil cihazlar kullanıldı. Mobil kullanıcıların sayısındaki sürekli artışla birlikte mobil üzerinden alışveriş yapanların sayısının da artmaktadır. Bu durum dijital pazarlamanın kurallarını değiştirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Mobil ticaret denildiğinde akla ilk gelen tüketicilerin kablosuz cihazlarıyla alışveriş yapmaları akla gelebilir. Fakat sadece bu kadarı anlaşılmamalı; çok daha fazlası akla gelmelidir.

Mobil ticaret dendiğinde neyi anlamalıyız peki?

Mobil ticareti temel olarak üç ana kategoriye ayırabiliriz:

  • Mobil alışveriş,
  • Mobil bankacılık
  • Mobil ödemeler.

Mobil alışveriş, müşterilerin mobil cihazlarındaki uygulamaları ya da mobil web sitelerini kullanarak alışveriş yapmaları olarak düşünülebilir.

Mobil bankacılık, herhangi bir taşınabilir cihaz üzerinden müşteriye tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmesini, sağlayan uygulamalardır. Bu kategoride genellikle bankalar tarafından gerçekleştirilen güvenli mobil uygulamalar kullanılır.

Mobil ödemeler, müşterilerin satın alma işlemini mobil cihazlarını kullanarak yapmalarıdır. Günümüzde her geçen gün popülerleşen mobil cüzdanlar, müşterilerin herhangi bir kart bilgisi girmesini gerektirmeden, ödemelerini güvenli şekilde tamamlamalarını ve geçmiş işlemlerini izleyebilmelerini sağlamaktadır.

Peki Mobil Ticaret Nasıl Çalışmaktadır?

Kablosuz ağa bağlı mobil cihazlarla yapılan satın alma işlemleri, genellikle e-ticaret sitesinin ya da online pazar yerinin güvenli mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirilir. Bir mobil ticaret uygulamasının başlıca başarı kriterleri mobil trafik, ortalama sipariş değeri ve siparişlerin zaman içerisindeki değişimleridir. Öte yandan mobil ziyaretçilerden kaç tanesinin sepete ürün ekledikleri ve bunlardan kaç tanesinin satın almayı tamamladığı gibi müşteri davranışları, mobil ticaret platformuna dair işlevsel çıkarımlar yapılmasını ve gerekli geliştirmelerin saptanmasını mümkün kılmaktadır. Mobil ticarete atılmak isteyen kullanıcılar ayrıca mobil ticaret uygulamalarının yükleme sürelerinin ve mobil uygulamanın kullanışlı ve pratik olmasının e-ticaret sitelerinin çevikliğini aratmayacak seviyede olması gerektiğini bilerek bu noktalara özen göstermelidirler.

Mobil ödemeler, eşler arası (P2P) paylaşım esasına göre çalışır. Kullanıcıların önce mobil cihazları üzerinden indirdikleri cüzdanlarına kartlarını eklemeleri, ardından bu bilgiyi kullanarak dijital ve fiziksel ödeme yapmaları şeklinde gerçekleşir. Mobil ticaret platformlarının yanı sıra, bu yöntem yakın alan etkileşimi (NFC) kullanılarak, akıllı telefon veya tabletlerle temassız ödemeler de yapılabilmektedir.

Mobil Ticaretin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Mobil ticaretin başlıca avantajları aşağıdaki gibidir.

  • Kullanıcıların cep telefonları üzeriden daha kolay erişim sağladıkları için ziyaretçi ve satış sayısını artırır.
  • Tüketicilere cep telefonlarından ürün ve fiyat karşılaştırması ve kullanıcı yorumlarını inceleme fırsatı verir.
  • Daha geniş yelpazede ürün ve servis arzını mümkün kılar.
  • Yeni bir satış kanalı olarak kullanılabilir.

Mobil ticaretin dezavantajları aşağıdaki gibidir:

  • Kötü tasarlanmış bir mobil uygulama müşterilerin satın alma ihtimallerini azaltarak müşterilerin alışverişten vazgeçmesine sebep olabilir.
  • Yetersiz mobil ödeme seçenekleri satın almaların tamamlanmasını engelleyebilir.

Kısaca mobil ödemeler hayatımıza daha çok girecek ve daha çok kullanılacaktır. Bu noktada müşteri beklentilerine uygun ve kullanışlı mobil uygulamalar bir adım öne çıkacaktır.

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In E-Ticaret

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…