Koronavirüs’ün (Kovid-19) yayılma riskini azaltma adına kredi ve banka kartlarında temassız işlem limiti 250 liraya yükseltildi.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko yoğun talep nedeniyle temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin 18 Mart’tan başlayarak 250 liraya yükseltildiğini duyurdu.
Şifresiz işlem limiti ne kadardı?
Şifresiz olarak yapılabilen temassız ödeme işlemleri limiti 1 Ağustos 2019’dan bu yana 120 TL olarak uygulanıyordu.
Temassız işlem limiti son yıllarda nasıl değişti?
2019 Ağustos ayına kadar 90 TL olan temassız işlem limiti, 2019 Ağustos ayında 120 TL’ye çıkarılmıştı. 18 Mart 2020 itibariyle temassız işlem limiti 250 TL’ye çıkarıldı. Bu da temassız işlemlere olan güvenin ve temassız işlemlerin kart kullanıcıları tarafından çok sevilmesinin göstergesidir. Haliye bu durum, temassız işlem cirosunun artmasını tetiklemektedir.
BKM Genel Müdürü Soner Canko, AA muhabirine şubat ayı kartlı ödemelere ilişkin yaptığı değerlendirmede Banka kartları ve kredi kartlarıyla şubat ayında toplam 84,9 milyar liralık ödeme yapıldığını belirtti. Bu tutarın 72 milyar lirasının kredi kartlarıyla ödendiğini, 12,9 milyar lirasında banka kartlarının kullanıldığını söyledi.
Şubat 2020’nin 29 gün olmasının da etkisiyle banka kartıyla yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranının yüzde 52 olduğuna işaret eden Canko, kredi kartıyla yapılan ödemelerde ise bu oranın yüzde 25 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Canko, toplam kartlı ödemelerde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış yaşandığını bildirdi.
Soner Canko, kart kullanıcılarının hızlı ve kolay şekilde ödeme yapmasını sağlayan temassız ödemelerin hızla yaygınlaşmaya devam ettiğini söyledi.
Olağanüstü günlerin yaşandığı bu dönemde Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) elden ele geçen kağıt ve bozuk paralarla yayılabilecek virüs ve bakterilere karşı uyarıda bulunmasına değinen Canko, WHO’nun parayla temasın ardından ellerin yıkanmasını ve mümkünse temassız kart kullanılmasını önermesinin; temassız kartlarla ve uyumlu akıllı telefonlarla yapılabilen temassız ödemelerin hızlı ve kolay olmasının yanı sıra hijyenik olma avantajını da gözler önüne serdiğini ifade etti.
Canko, bu doğrultuda, şubat ayında temassız kullanımının 2019’un aynı dönemine göre 3 kat arttığı bildirdi.
Şubat ayında mağaza içi yapılan ödemelerin yüzde 15’inin, yani her 7 kartlı ödemeden birinin temassız olarak yapıldığını belirten Canko, “Günlük temassız ödeme adedinin ise 3 milyon adedi geçtiğini belirtti. Bu veriler temassız ödemelerin, sağladığı faydalarla artık hayatımızın vazgeçilmez bir ödeme yöntemi olduğunu ve hayatın her alanında hızla yaygınlaştığını ön plana çıkarıyor.” diye konuştu.
BKM Genel Müdürü Canko, kredi kartları ile banka kartları ve ön ödemeli kartlar ayrı ayrı incelendiğinde, kredi kartlarının 38,9 milyon adetle yüzde 55’inin, banka kartları ve ön ödemeli kartların ise toplam 36,3 milyon adetle yüzde 22’sinin temassız teknolojisiyle uyumlu olduğunu söyledi.
Temassız teknolojisiyle uyumlu toplam kart sayısının 75 milyonu geçtiğini belirten Canko, “Cüzdanlarda yer alan her 2 kredi kartından birinin temassız özelliği bulunuyor.” dedi.
Canko, kart sahipliğinde hızla artan temassız payının, kart kabul noktasında da hızlı artışını sürdürdüğünü ifade etti.
İş yeri tarafında da temassız dönüşümün hızla devam ettiğini, bugün her 3 terminalden 2’sinde temassız ödeme yapılabildiğini anlatan Canko, en çok temassız işlem yapılan iş yerlerinin ise sırasıyla market-gıda, yemek, ulaşım ve akaryakıt sektörlerinde yer aldığını bildirdi.
Soner Canko, kullanıcıların cep telefonlarıyla temassız ödeme yapmalarını sağlayan uygulamaların da her geçen gün daha fazla kullanıldığını vurguladı.
Şubat ayında yapılan mobil temassız ödeme işlem adedinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,5 kat artışla 376 bin adet olarak gerçekleştiğini belirten Canko, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki dönemde kullanıcı alışkanlığının artmasıyla beraber mobil temassız ödemelerin çok daha yaygınlaşacağı öngörülüyor. Son dönemdeki gündemle birlikte temassız işlem adedi mart ayının ilk 11 gününde 31 milyon adede ulaştı. Bu 11 günlük dönemdeki 31 milyon adetlik temassız ödeme işlemi, bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir artış anlamına geliyor. Bu dönemde, toplam kartlı ödeme adedindeki artışın yüzde 12 olduğunu göz önünde bulundurursak, oldukça önemli bir büyümeden bahsediyoruz. Bütün bunlardan hareketle, temassız ödemelerin hız ve kolaylık sağlamasının yanında hijyenik olma avantajıyla hayatın her alanında vazgeçilmez bir ödeme aracı olma yolunda hızla ilerlediğini söylememiz gerekiyor. Kısa süredeki bu verilere göre, vatandaşlarımızın kartlı ödemelere ilgisi artmış bulunuyor.”
Neden temassız ödeme yapmalıyız?
Temassız ödemeler hızlı ve güvenli olmasının yanı sıra içinde bulunduğumuz ortam göz önünde bulundurulduğunda hijyenik olmasıyla da öne çıkıyor. Alışverişlerde kullanılan nakit paralar elden ele geçerek virüs ve bakterilerin yayılma riskini artırırken; temassız kartları kasa görevlisine vermeden ödemenizi yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla elden ele geçmeyen kartlar virüs ve bakterilerin bulaşmasına da engel oluyor.”