Günümüzde ATMler üzerinden neredeyse bir banka şubesinden yapacağınız birçok işlemi daha kolay ve hızlı yapabilmenizi sağlar.
Fakat her elektronik cihazda olduğu gibi ATMlerde de sorunlar yaşanabilmektedir. Örneğin; ATM birden kapanabilir. Para yok uyarısı verebilir. Çekilen ya da yatırılan parayı yutabilir. Bankamatik kartınızı yutabilir.
Herhangi bir sebepten dolayı ATM kartınızı yutarsa, bu kart ATMnin içinde yutulan kartlar için ayrılan bir bölüme atılır ve banka çalışanları tarafından ATM açılana kadar burada bekler.
Peki ATM niçin kartı yutar?
Bir ATMnin kartı yutmasının birçok sebebi olabilir:
- Banka tarafında hesaba bloke koyulmuşsa ve bu nedenden dolayı ATMde kart yutulmuşsa bunun nedeni müşterinin bankaya gelmesini sağlamaktır.
- Banka kartınızın kaybolması veya çalınması durumunda yapılması gereken şey bankanızın çağrı merkezini arayıp bankamatik kartınızı Kayıp/Çalıntı statüsü ile kapatmaktır. Bu gibi durumlarda kapatılan banka kartı ile işlem yapılmak istendiğinde ATM banka kartına el koyar.
- ATMnin kendi içerisinde yaşamış olduğu yazılımsal elektriksel veya donanımsal arızalar sebebiyle kartınızı yutabilir.
- Kartı, kart haznesine doğru yerleştirmek çok önemlidir. Kartı ATMnin kart yuvasını zorlayacak şekilde yerleştirdiğiniz takdirde sıkışma yaşayabilir. Bu sebeple ATM, banka kartını zarar gelmemesi için yutar.
- ATMde işlem yaptıktan sonra kartı belirli bir süre içinde ATMden almalısınız. Para çekme gibi işlemlerde bankamatik kartını almanız için size bir süre tanınır. Belirli süre içinde alınmayan kartlara zarar gelmemesi ve çalınmaması için ATM otomatik olarak kartınızı yutar. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için paranızı çektikten hemen sonra kartınızı almalısınız.
Peki ATM kartımı yutarsa ne yapmalıyım?
ATMnin en yakınındaki banka şubesine giderek yetkililerden yardım alabilirsiniz. Yetkili ATMyi açarak kartınızı gerekli kontrolleri yaptıktan sonra size teslim edecektir.