Öncelikle kredi kartı asgari ödeme tutarı ile ilgili kısaca bilgi vermekte fayda var. Asgari ödeme tutarı nedir ve nasıl hesaplanır? konulu yazımdan asgari ödeme tutarı hesaplaması ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
BDDK tarafından dönemsel olarak asgari ödeme tutarı hesaplama yöntemi ile ilgili değişiklikler yapılmaktadır. BDDK’nın 09.06.2022 tarihli duyurusu ile asgari ödeme tutarı hesaplamasında değişikliğe gidildiği paylaşıldı.
Artık asgari ödeme tutarı hesaplamasında kartın limiti çok belirleyici olacak;
- Limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20’si,
- 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40’ı olarak belirlendi.
Bu durumda kart limiti 25.000 TL üzerinde olan kartlar için bankalara yapılan kart limiti güncelleme taleplerinin artacağını söyleyebiliriz. Limit artış taleplerinde 25.000 TL çok belirleyici bir etken olacaktır.
Peki bankaların bu durumda neler yapması gerekiyor?
- Öncelikle vatandaşları bu değişiklikle ilgili gerek sosyal medya, gerekse SMS/Mail yoluyla bilgilendirmeleri gerekmektedir.
- Özellikle kart limiti 25.000-30.000 TL bandında olan kart sahiplerinin odak noktasında olmasına gayret edilmeli; gerekirse müşteri hizmetleri üzerinden aranarak gerekli bilgilerin verilmesi sağlanmalıdır.
- Müşterilerden gelen 25.000TL üzeri limit artırma taleplerinde müşterilere yeni düzenleme ile ilgili bilgi verilmelidir.
- Kart borcunun asgari ödeme tutarını ödeyemecek müşteri sayısında artış yaşanabileceği göz önünde bulundurularak banka sistemlerinde izleme aksiyonları daha dikkatli yapılmalıdır.
Peki bu düzenlemenin piyasaya etkisi ne olacaktır?
- Özellikle kartın asgari ödeme tutarını ödeyerek kartlarını kullanan kart sahiplerinin daha düşük harcama yapmalarını tetikleyecektir.
- Kart ile yapılan harcama tutarı ve adetlerinde azalma yaşanacaktır.
- Elektronik Para Şirketlerinin işlem üzerinden alınan komisyonlara göre bir iş modelinin olduğu varsayımı ile Elektronik Para Kuruluşlarının gelirlerinde azalma yaşanacaktır.
- Piyasadaki işlem hacminin azalmasını tetikleyecektir.
- Kart borcunu ödeyemeyen kart hamili sayısı artacaktır.
- Kartın asgari borcunun ödenmemesi nedeniyle gecikmeye giren müşteri sayısının artışına neden olacaktır.
- Kartı gecikmeye giren müşteriler kartlarını kullanamayacak; finansal olarak olumsuz etkilenebilecektir.
Yapılan düzenleme kart sahiplerinin ödeyebilecekleri kadar tutarı harcamasına yönelik bir düzenleme olsa da yukarıda bahsettiğim dezavantajları da beraberinde getirmektedir.
Kısaca, Kredi kartı gelire göre doğru harcandığında iyi bir ödeme aracı olsa da limitlerin yüksekliği ve gecikmeye giren tutarlar nedeniyle fazladan ödenenen faizler nedeniyle kontrollü olunması gereken bir ödeme aracıdır.
Bir kart hamili olarak önerim; ödeyebileceğiniz tutar harcama yaparak harcamaların yapılması ve ekstrede yazan tüm tutarın zamanında ödenmeye gayret edilmesinin olası aksaklıkları önleyecektir.
BDDK tarafından yayınlanan ilgili duyuru metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: