Ödeme sistemleri ve dijital ödemeler alanında her geçen gün yeni gelişmeler yaşanmaktadır. Tabi bu tür gelişmelerin devlet tarafından desteklenmesi, dijitalleşmenin önündeki engellerin kaldırılması ve yaygınlaşma açısından çok değerlidir.
Önceki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılan ekonomi reform paketinin alt başlıkları ve takvimi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlandı.
Ekonomi reformları eylem planı;
- kamu maliyesi,
- fiyat istikrarı,
- finansal sektör,
- cari açık,
- istihdam,
- kurumsal yönetişim,
- yatırımların teşvik edilmesi,
- iç ticaretin kolaylaştırılması,
- rekabet,
- piyasa gözetimi ve
- denetimi olarak belirlenen on başlıktaki eylemlerden oluştu. Söz konusu eylemlerin Mart 2023’e kadar tamamlanması planlanıyor.
Planda fintechleri yakından ilgilendiren alt başlıklar da yer alıyor. Bu başlıklar:
- TROY’un ayrı bir şirket olarak yapılandırılması. Hedef Tarih: 30 Haziran 2021
- Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının BKM’de temsilinin sağlanması. Hedef Tarih: 31 Aralık 2021
- Dijital bankacılık lisanslamalarına imkan tanıyan düzenlemenin çıkarılması. Hedef Tarih:31 Aralık 2021
- Ödemeler alanında faaliyet gösteren fintech’lerin TCMB tarafından işletilen ödeme sistemlerine ve kamusal nitelikteki veritabanlarına erişimin sağlanması. Hedef Tarih: 31 Aralık 2021
- Fintech alanındaki regülasyonların inovasyonun önünü açacak şekilde gözden geçirilmesi.Hedef Tarih: 31 Aralık 2021
- Merkez Bankası’nın dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturması. Hedef Tarih: 31 Aralık 2021
Görünen o ki, önümüzdeki birkaç yıl içinde çok ciddi aşamalar kat edilecek ve ödeme sistemlerinin dijitalleşmesi konusunda yeni gelişmeler olacaktır. Bu alanda birçok fintech girişiminin olacağını ve ekosisteme yeni oyuncuların katılacağını söylemek sanırım çok yanlış olmaz.