Statik karekod, İçeriği sabit olan ve birden fazla ödeme işleminde kullanılabilen karekodu ifade eder.
Peki statik karekod ile dinamik karekod arasında ne fark var?
QR kodlarının temeli, QR kod görüntüsündeki modül modelinin içerdiği verilerin doğrudan grafiksel temsilidir. QR kodlarının çalışma şekli budur ve QR kod görüntüsünü oluşturan algoritmanın özüdür.
- Statik Karekod: Gerçek hedef web sitesi URL’si(kartvizit, e-posta, sms vb. de olabilir) doğrudan QR koduna yerleştirilir ve değiştirilemez.
- Dinamik Karekod: QR koda kısa bir URL yerleştirilir ve bu kod, kullanıcıyı istenen hedef web sitesi URL’sine şeffaf bir şekilde yeniden yönlendirir. Bu sadece URL adresleri için geçerli değildir. Kartvizit, pdf dosyası vb. gibi şahsi veya kurumsal kullanımlar içinde geçerlidir.
Statik karekodlarda yoğunluk içeriğe göre değişir. QR kodun yoğunluğu içerdiği bilgiye göre doğru orantılıdır. Bilgi artarsa yoğunluk da artar. Bu da dezavantajlı bir durumdur. Çünkü bir karekodda yoğunluk ne kadar artarsa okunabilirlik de o kadar azalır.
Dinamik karekodun yoğunluğu az olmasına rağmen statik bir QR koda göre daha fazla bilgi içerebilir. Dinamik QR kodlar sabit veya değişebilir kısa URL yönlendirmelerine sahip olduğu için içerdiği bilgiler isteğe göre her an değiştirilebilir.