Home Ödeme Sistemleri Kredi Kartı Apple ile Kart Dünyası Yeniden Yazılıyor…

Apple ile Kart Dünyası Yeniden Yazılıyor…

15 min read
0
1
2,161

İlk olarak 9 Ocak 2007’de Steve Jobs tarafından tanıtılan ve bulunduğu dönemde bir devrim niteliğindeki ilk iPhone’un hayatımıza nasıl bir etki oluşturduğunu çoğumuz hatırlarız.

Benzer şekilde kredi kartı kullanım ve bakış açımızı tamamen değiştirecek bir ürün 25.03.2019 tarihinde Apple tarafından tanıtıldı.

Apple CEO’su Tim Cook, Apple Özel Etkinliği’nde yaptığı konuşmada Apple Pay’in bu yıl 10 milyar işlem hacmini geçeceğini belirtti.

Apple Pay kullanımı, Amerika Birleşik Devletleri’nin %70’inde aktifken, bu oran Avustralya’da %99 ile neredeyse ülkenin tamamına yaygınlaşmış durumda. Şu anda bir çok ülkede kullanılamayan Apple Pay’in bu yıl sonuna kadar 40’tan fazla ülkede daha kullanıma sunulacağı bildirildi. Henüz bu 40 ülke tam olarak bilinmese de bu ülkeler arasında Türkiye’nin de yer almasını bekliyoruz.

Tıpkı Iphone gibi devrimsel bir ürün olan Apple Pay deneyimini geliştirmek istediklerini belirten Tim Cook, en yeni ürünleri olan ve ödeme sistemlerinde devrim niteliğindeki Apple Card’ı duyurdu. Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan konularından biri bu şekilde netliğe kavuşmuş oldu.

Ürünün özelliklerini detaylı olarak paylaşması için Apple Pay’den sorumlu başkan yardımcısı Jennifer Bailey söz aldı.

Apple Cardın, tüm Apple ürünleri ile entegre çalışacağını ve saniyeler içerisinde iPhone ile üyeliğin başlatılmasının yeterli olduğunu belirten Bailey “Telefonunuz sayesinde kartınızı her yerde dilediğiniz gibi kullanabileceksiniz. Bu da kartınızı unutma/kaybetme korkusunu ortadan kaldıracak” diye belirtti.

Finansal hayatın daha sağlıklı olmasını hedefleyen Apple Card, iPhone üzerinden direkt mesajlar ile kullanıcının Apple Card üzerindeki talep ettiği herhangi bir değişikliğin hızlıca gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Apple’ın bu entegre çalışma modeli kullanıcı deneyimi açısından ciddi kolaylıkla sağlıyor. Ayrıca, bankaların müşteri temsilcisi gibi bir fonksiyonu kaldırarak kullanıcıların taleplerini aracısız olarak Apple Card üzerinden yapabilecek olması da ciddi bir avantaj olarak görünüyor.

Tüm ödemelerinizi otomatik olarak kategorilere ayıran Apple Card, Apple Maps ile entegre bir şekilde çalışarak harcamanın yapıldığı lokasyon bazlı da bilgileri tutacağı, harcama yapılan kategorileri ayrı renklerle kaydedeceği bildirildi. Bu sayede, finansal hesaplar veya incelemeler kolaylıkla yapılabilecektir. 

Apple Card’da puan/ödül olacak mı?

Apple Card, mevcutta kartlarda gördüğümüz ödül/puan sistemine benzer bir işleve sahip olacak. Ancak puana dayalı bir ödül sistemi yerine, satın alımlar sonrasında günlük nakit şeklinde geri dönüş ödülü verecek.
Bu sisteme Apple tarafından Daily Cash adı verilmiştir. Daily Cash özelliği sayesinde Apple Card ile para harcarken para kazanılabilecektir. Harcanan nakit tutarına göre para kazanılan bu modelde kazanılan şey puan yerine gerçek para olduğu için nakit olarak kullanılabilecektir. Nakit olarak kazanılabilecek tutar için Geri dönüş ödül puanı; Apple Pay ile yapılması, Apple ürünlerinden alınması ve fiziksel kart ile yapılması durumuna göre değişecektir. Örneğin;

  • Apple ürünleri alınarak yapılacak alışverişlerde % 3 oranında
  • Apple Card kullanarak Apple Pay üzerinden yapılacak bir alışverişte % 2 oranında
  • Fiziksel kartlardaki iadeler ise % 1 oranında gerçekleşecektir.

Apple Card’ın ne tür hizmet bedelleri olacaktır?

Diğer banka kartlarının aksine Apple Cash, lokal ve global kullanımlar olmak üzere kesinlikle herhangi bir kullanım ücreti talep etmiyor. Dahası, işletim ücreti almak yerine apple pay kullanıcılarına ekstra ödeme yapıyor.

Apple Card ürünü sadece Apple tarafından mı geliştirildi?

Apple Cash, Goldman Sachs ve Mastercard işbirliği ile geliştirilmiştir. Apple Pay ile beraber çalışan bu yeni aracın önemli iki özelliği de gizlilik ve güvenlik olarak ön plana çıkıyor. Güvenlik konusuna özellikle çok önem verdiklerini ileten Bailey, Apple Card ile Touch ID ve Face ID kullanacaklarını, bu sayede telefonun çalınması, kaybolması durumunda kartın başkası tarafından kullanılabilmesi epey zorlaşacaktır.

Apple’ın kesinlikle nerede, ne aldığı ve ne kadar harcandığı bilgisini kendi sunucularında tutmadığını ve Goldman Sachs ile beraber Apple’ın kesinlikle kullanıcı bilgilerini üçüncü parti şirketlerle pazarlama amaçlı olarak paylaşmayacağı belirtiliyor. Çok inandırıcı gelmese de umarım söylendiği gibi müşteri bilgileri pazarlama amaçlı kullanılmaz.

Apple Cash geçmeyen ülkeler Apple Card’ı kullanamayacak mı?

Apple Cash geçmeyen ülkelerde sorun yaşanmaması için sadece uygulama olarak değil aynı zamanda oldukça şık bir titanyum kart ile kullanıcılara sunulacak. Bu sayede Apple Cash dünyanın her yerinde kullanılabilecektir.

Ortada bir kart varsa bu karta ait Kart Numarası, CVV ve Son Kullanma Tarihi bilgilerinin de olması gerekmiyor mu?

Karta ait Kart Numarası, CVV ve Son Kullanma Tarihi bilgileri sistemsel olarak tutulmaktadır. Fakat bu bilgiler güvenlik nedeniyle kart üzerine basılmayacaktır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı apple-card-fiziksel-gorunum.png

Apple’ın yeni kredi kartı, Apple Cüzdan uygulaması üzeriden kullanılabiliyor. Buna göre kullanıcılar, uygulama içerisinden Apple Card’a kaydoluyor ve bu sistemin geçerli olduğu her noktada kartlarını aktif şekilde kullanabiliyor.

Fiziksel bir titanyum sürümü de bulunacak olan Apple Card üzerinde görsel olarak Kart Numarası, Son Kullanma Tarih ya da CVV bilgisi olmayacak. Karta ait tüm bilgiler, uygulama içerisindeki sistemde kayıtlı olacak. Bu şekilde güvenlik en üst düzeyde sağlanabilecektir.

Peki Kart Numarası varsa Apple Card için belirlenmiş bir BIN numarası da(kartın ilk 6 hanesi) olması gerekmez mi?

Evet gerekir. Apple tarafından paylaşılan videoya göre kartın BIN numarası 517604 olacaktır. Mastercard BIN değerleri 5 ve 6 ile başladığı için ilgili kartların Mastercard üzerinden çalışacağı buradan da teyit edilmiş oluyor.

Kullanıcı kart borcunu ödemezse ne olacak?

Kart borcunu ödemeyen müşteriler için çok düşük faiz cezaları uygulanacağı belirtiliyor.

Apple Card ürün sunumu gayet etkileyici olsa da henüz netleşmemiş birkaç konu var.

  • Kartın limitini kim belirleyecek?
  • Müşteri kart borcunu ödemezse bunun takibini kim yapacak ve nasıl yapılacak?

Müşteriye sunulan kartın bir kredi kartı olduğunu düşündüğümüzde bu kartın sınırsız limitinin olmayacağı bir gerçek. Dünyanın her yerinde geçeceği belirtilen ve hızlıca oluşturularak kullanılabileceği belirtilen bir kartın limiti nasıl belirlenecek? Mevcutta kullandığı diğer kart limitleri ile nasıl entegre olacak? (ya da olması gerekiyor mu?) gibi konular çok kritik ve önemli konuların başında geliyor. Müşterinin kredilibitesinin dünya çapında belirlenmesini sağlama ihtiyacı, yeni fintech oluşumlarını da tetikleyebilecek bir durum olabilir diye düşünüyorum.

İkinci olarak; kredi kartlarının bankalar tarafındaki en sıkıntılı ve çok yakından takip ettikleri konu, kart borcu ödemeleri. Müşterinin kart borcunu ödememesi durumunda nasıl bir izleme ve kart borcu takip ve tahsilat sistemi olacak? sorusu da merak edilen konulardan biri olarak görülüyor.

Apple Card, Bankaların ödeme sistemlerindeki varlığını nasıl etkiler?

Açıkçası, ödeme sistemlerinde bankacılığın etkisinin giderek azaldığı günümüzde bu azalma ivmesini daha da hızlandıracak gibi görünüyor.

Sonuç olarak, Apple Card’ın kartlı ödeme sistemleri dünyasında bir çığır açacağı su götürmez bir gerçek. Bankacılık sektörünün bu gelişmelere ne kadar hızlı adapte olacağı ve üretecekleri çözümler de merak edilen bir başka konu. Kart limitinin belirlenmesi ve takibi konusunun da açıklığa kavuşturulması sonrasında yeni ödeme sistemleri dünyasına alışmak ve bu dünyanın yeniliklerinin keyfini yaşamak kalıyor.

Hoş geldin Yeni Ödeme sistemleri…

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Kredi Kartı

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…