Coronavirüs nedeniyle özellikle son 1 ayda yaşadıklarımız hepimiz için yeni bir yaşam biçimine dönüştü. Gördüğüm kadarıyla hızlıca uyum da sağladık. Yaşadığımız bu değişikliklerin ödeme sistemlerine olan etkisinin ilerleyen dönemlerde nasıl olacağını sanırım benim kadar sizler de merak ediyorsunuz. Bu konuda BKM’nin paylaşacağı verileri dört gözle bekliyordum.
BKM (Bankalararası Kart Merkezi), Türkiye’de 2020 Mart ayında gerçekleşen işlem verilerini açıkladı.
Bu verilerle 2019 yılı Mart ayında gerçekleşen veriler karşılaştırıldığında;
- Kartlı ödeme adedi % 3 arttı.
- Nakit çekim adedi % 14 azaldı.
- Temassız ödeme adedi yaklaşık 3 katına çıkarak 85,8 milyona ulaştı.
- 2,5 milyon adet temassız özellikli kart ilk kez kullanıldı.
- 3 milyon kart ilk kez internet alışverişlerinde kullanıldı.
- Toplam kart adedi yıllık % 9 artarak 239 milyona ulaştı.
- Kartlı ödeme tutarı % 9 artış göstererek toplam 85,5 milyar TL’ye ulaştı.
- Nakit çekim tutarı, % 8 artarak 81,6 milyar TL oldu.
- Market-Gıda sektöründe % 44, elektronik eşya ve sağlık-kozmetik sektöründe ise % 16 oranında artış gerçekleşti. Kartlı ödeme tutarının en fazla arttığı üç sektör market-gıda, elektronik eşya ve sağlık-kozmetik sektörleri oldu.
- Coronavirüs nedeniyle alınan tedbirlerin de etkisiyle havayolları ve konaklama sektörlerinde % 42, seyahat acentelerinde ise % 33 oranında azalma yaşandı.
Yukarıdaki verilere göre en dikkat çeken 3 detay
- Temassız işlemlerdeki artış,
- İnternet işlemlerinde ilk defa kullanılan kart sayısındaki artış ve
- Havayolu ve seyahat acente işlemlerindeki ciddi düşüş olarak görünüyor.
Temassız Ödeme işlemleri niçin bu kadar arttı?
Temassız işlemlerin kullanımının giderek yaygınlaştığı su götürmez bir gerçek fakat neredeyse yaşamımızda ciddi değişikliklere neden olan coronavirüs vakasının bu artışta çok önemli bir etken olduğunu söyleyebiliriz. Hızlı, kolay, hijyenik olması ve teması en az düzeye indirmesi nedeniyle temassız işlemler tercih edilmektedir.
Temassız işlem limitinin artmasının diğer bir nedeni temassız işlem limitinin 120 TL’den 250 TL’ye yükseltilmesidir. Bu da daha fazla ödemede temassız ödeme teknolojisinin kullanılmasını sağladı.
Mart ayında her 5 mağaza içi ödemeden 1’i temassız yapılırken; 2,5 milyon farklı kart ilk kez temassız ödemelerde kullanıldı. Özellikle sosyal izolasyon sürecinin başladığı mart ayının ikinci haftasında temassız ödemelerde ciddi artış yaşanırken, en fazla temassız ödeme yapılan sektörler market, restoran ve sağlık/kozmetik oldu.
Yukarıdaki veriler göz önünde bulundurulduğunda Nisan ayında temassız işlem adet ve tutarları konusunda bir tahmin yapılabilir mi?
Nisan ayının tamamının sosyal izolasyon sürecinde geçeceğini ve temassız işlemlere olan eğilimi düşündüğümüzde Mart ayındaki temassız ödeme değerlerinin daha da katlanacağını söyleyebiliriz.
İnternetten yapılan kartlı ödemelerde durum nedir?
İnternetten kartlı ödeme tutarında en fazla artış görülen sektörlerin başında market-gıda sektörü yer aldı. Market-gıda sektöründe internetten yapılan ödemeler geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2,5 katına çıkarak 1,7 milyar TL oldu.
Mart ayında her 5 TL kartlı ödemenin 1 TL’si internetten yapılırken, 3 milyon kart ilk kez internetten ödemelerde kullanıldı. İnternetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 16,5 milyar TL’ye ulaştı.
3 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanılması da çok önemli bir veri. Bu konuda ne söyleyebiliriz?
İnternet üzerinden alışverişlerin her geçen gün artması buna bir etken olsa da online market servislerinin ve hizmet kalitesinin artarak kapıya kadar market hizmeti vermesi ve coronavirüs nedeniyle evden çıkmadan ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz bir alternatif olması nedeniyle internet üzerinden ödemeler ciddi anlamda artmıştır.
Coronavirüs vakasından hangi sektörler güçlenerek çıkacaktır?
Öncelikle müşterilere dijital olarak çok dokunan ve ihtiyaçları daha iyi görerek çözüm üreten firmalar gücüne güç katacaktır. Ben bu noktada ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşlarının da çok güçleneceğini düşünüyorum.
Son olarak Mart ayında #EvdeKal’dık mı?
Coronavirüs salgınından korunmak ya yayılmasını önlemek için sosyal mesafeye dikkat etmemiz gerekmektedir. İnternet alışverişlerinin artması ve temassız ödemelerdeki ciddi artışlar sosyal mesafeye ve kişisel karantinaya dikkat edildiğini gösteriyor.
Ne diyelim güzel günleri daha erken yaşayabilmek için sosyal mesafeye dikkat edelim, temizliğimize önem verelim. Ödemelerimizi mümkün oldukça online ya da temassız yapalım:)
BKM’nin raporuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.