‘Application Programming Interface’ ifadesinin kısaltması olarak kullanılan API, dilimize ‘Uygulama Programlama Arayüzü’ olarak çevrilmiştir. API, bir uygulamanın işlevlerine dışarıdan veya uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlayan arayüzdür. API, bir sunucunun üzerindeki uygulamaya farklı platformlardan ulaşılmasını ve bilgi dönmesine olanak sağlar. API aracılığı ile gerçekleştirilen bankacılık ve finansal hizmetler, finans kuruluşlarının ve müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda yüksek başarı elde etmeyi sağlamaktadır.
Veri paylaşımı ile ürün geliştirme süreçlerini kolaylaştıran API sistemlerini üç başlıkta toplanabilir:
- Dahili API:
- İş Ortaklıkları API
- Açık API
Dahili API Çerçevesi: Kurumun kendi içindeki yazılım ve çözüm geliştirme süreçlerinin hızlanabilmesi, verimlilik artışı ve geliştirilmiş güvenlik sağlamak için birimler arasında servis verecek şekilde oluşturulan API çözümleridir. Bu
tarz çözümlerde ilgili API servisleri sadece kurumun kendi birimlerine hizmet
vermektedir.
İş Ortaklıkları API Çerçevesi: Bu API katmanı kurumun tedarikçileri, servis sağlayıcılar, dış pazarlama hizmetleri gibi servisler sağlayan, kurumun iş ortakları olarak nitelendirebileceğimiz ve B2B olarak tanımlayabileceğimiz yapılar için sunulur. İş ortakları ile kurulan süreçlerde maliyetleri düşürmek, ortak bir dil ve standart oluşturmak ve geliştirilmiş güvenlik için sunulmaktadır.
Açık API Çerçevesi: Artık kurumun çeşitli bilgi ve veri servislerinin dışarıdan erişmek isteyen herkese uygun API çözümleri ile sunulduğu, kurum ile doğrudan bağlantısı olamayan girişim ve şirketlerin dahi yenilikçi uygulamalar geliştirmesini mümkün kılan bir yaklaşımla geliştirilen API katmanıdır. Geliştirici toplulukları teşvik etmek, daha geniş pazarlara açılmak ve yenilikçi yaklaşımları artırmak adına sunulmaktadır.